Geen verrassingen in het havo-examen aardrijkskunde

De vrijdag voor het Pinksterweekend begon voor 21.439 havisten met aardrijkskunde. Volgens leerlingen en docenten een examen dat eigenlijk precies voldeed aan de verwachting.

"Ik heb oefenexamens gemaakt en dit was wel ongeveer hetzelfde", vindt Alex Brittman. "Het benoemen van kenmerken is soms lastig en dat hoorde ik ook van klasgenoten, maar ik klaag niet."

Ilham Oukhiar is wat minder te spreken over de vragen. "Ik vond sommige vragen wel echt heel vaag hoor. Dat ze bijvoorbeeld heel diep ingingen op klimaatverandering, dat vond ik lastig. Ik ben blij dat het achter de rug is!"

Martijn Tamis sluit zich daarbij aan. "Het was niet al te moeilijk, maar wel echt vaag soms", legt hij uit. "Ook had ik meer vragen verwacht over globalisatie, maar dat kwam er niet veel in voor." Ilham: "Ik ga dus niet naar de antwoorden kijken, dan ga ik stressen. Op naar Nederlands en hier niet meer over nadenken."

Atlasvragen

Eindexamenklachtencoördinator Loran Hempenius vertelt dat er nog niet erg veel klachten binnen zijn gekomen. "Sowieso wordt er over aardrijkskunde op havo-niveau altijd relatief weinig geklaagd. Nu is dat al iets meer, maar ik denk dat de examenkandidaten nu vooral met het examen Nederlands van vanmiddag bezig zijn. Daarna zullen er nog wel een hoop meer klachten binnendruppelen." Eén klager viel wel vast op: "Deze leerling meldde dat er in zijn atlas allemaal dode spinnen zaten."

Hempenius vond het opvallend dat er meer atlasvragen dan normaal in het examen zaten, en dat er weinig variatie in onderwerpen was. "Ook waren er meer bronnen en toepasvragen, waarvoor je niet per se geleerd had hoeven hebben. Dat zijn dingen die je vooral moet kunnen."

Niets te vrezen

Aardrijkskundedocent Edger Maas van het Jacob Roelands Lyceum in Boxtel is tevreden. "Dit was een examen wat iedereen kon verwachten", vertelt hij. "Als je goed hebt geleerd, de vaardigheden beheerst en inzicht hebt, had je niets te vrezen."

Maas vindt dat de gevraagde stof goed aansluit op wat de scholieren geleerd hebben de afgelopen jaren. "De vragen waren afwisselend en ik vind het een goede afspiegeling van wat ze in de klas gedaan hebben."

Tot slot komt Maas nog met een wijze les: "Dit examen bewijst wel weer hoe belangrijk het is om oude examens te maken en je op die manier voor te bereiden. Ze gebruiken dezelfde vraagstelling en ook inhoudelijk zijn de vragen soms hetzelfde als in eerdere examens."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie