Brandje vlak voor examenzitting op school in Lelystad

Commotie op Scholengemeenschap Lelystad vanmiddag. Vlak voor de examens Nederlands en natuurkunde begonnen, werd de school gedeeltelijk ontruimd. De aanleiding was een klein brandje, dat voor veel rook zorgde. Ook zouden er rookbommen afgegaan zijn.

Dat meldt Omroep Flevoland. Vanaf 12 uur was er brandweer en politie op de school aanwezig. Het brandje zou gesticht zijn bij de toiletten, en was snel geblust. De examens konden gelukkig gewoon doorgaan, omdat ze in een ander deel van het gebouw plaatsvonden.

Op het schoolplein bleef het echter een tijdlang onrustig. Er werd nog een rookbom afgestoken, er zou met eieren en meel gegooid worden. Eén leerling werd bekeurd voor het verstoren van de openbare orde. 

Wayne de Boer is eindexamenkandidaat op de Scholengemeenschap Lelystad. "Ik hoorde rond 12 uur al via de whatsappgroep van mijn klas dat er politie en beveiliging op school zou zijn", vertelt hij. "Nadat ik op school aankwam, zag ik ook de brandweer."

Examenstunt

Volgens Wayne hadden de acties te maken met een examenstunt. "De geruchten gaan dat het vooral vmbo-leerlingen en zelfs oud-leerlingen waren die de onrust veroorzaakten. Docenten probeerden ze buiten de deur te houden, maar er is toch iemand binnengekomen, die op de toiletten wc-papier in brand gestoken heeft. Dat gaf vooral een enorme stank."

De gevolgen daarvan konden echter beperkt blijven tot het deel van het gebouw waar geen examens plaatsvonden. "Ik heb er zelf weinig last van gehad tijdens het maken van mijn examen", zegt Wayne. "Het schijnt dat de directie van tevoren al vermoedde dat er iets zou plaatsvinden, en preventief maatregelen genomen heeft. Die hebben dus wel deels geholpen."

Toch waren veel examenkandidaten verontwaardigd, vooral omdat hun eigen examenstunt een aantal weken geleden niet mocht doorgaan vanwege de vmbo-examens, die toen plaatsvonden. "Sommige klasgenoten waren pisnijdig", zegt Wayne. "Het is ook wel een beetje jammer."

De school zelf wilde niet reageren, maar zei enkel "er op tijd bij geweest" te zijn. 

Tip de redactie