Een lamme arm na het vwo-examen Nederlands

De vwo'ers begonnen de examens donderdagmiddag met het examen waar niemand onderuit kon komen: Nederlands. Na drie uur zwoegen zijn de 38.581 leerlingen die het examen maakten klaar. Met een lamme hand, dat wel.

Opvallend: de schrijver van één van de teksten in het examen, Rutger Bregman, twitterde na de zitting dat hij de vragen zelf erg moeilijk vond. "Pff wat een moeilijke vragen. Van welk type argumentatie heb ik vooral gebruik gemaakt? #geenidee" schreef hij. Even later zei hij drie vragen fout beantwoord te hebben. 

Teleurstelling

"Ik heb zeven kantjes vol geschreven en heb de laatste twee vragen niet eens in kunnen vullen", vertelt scholier Cas Brulot teleurgesteld. Medekandidaat Vincent Scheepmaker vond het examen veel te lang. "Het waren vijf teksten terwijl het er in de proefexamens altijd vier waren. Niemand was op tijd klaar en veel mensen, ikzelf ook, hebben een groot deel van de toets afgeraffeld."

Laura Korn vond het ook een lang examen, maar de onderwerpen waren precies zoals ze verwachtte. "Oorlog, criminaliteit, werkdruk: de standaard dingen kwamen voorbij", vertelt ze. Cas is het daar niet helemaal mee eens: "Er waren zeker twee teksten die filosofisch waren en die vond ik vrij ingewikkeld. Ook waren er weinig multiple choice vragen, best jammer", verzucht hij.

Argumentatieschema's

Robert Chamalaun van het Jacob Roelandslyceum in Boxtel begrijpt wel dat leerlingen het een lang examen vonden. "Vijf teksten is natuurlijk meer dan ze gewend zijn, maar de punten waren wel goed over de teksten verdeeld", vertelt hij. Een opluchting waren de argumentatieschema’s.

"Vorig jaar zaten die er tot ieders grote verbazing niet in, dit jaar wel", legt Chamalaun uit. "Al met al een heel aardig examen waarin het vooroordeel over de Volkskrant wordt bevestigd: er kwamen dit jaar twee teksten uit de krant in voor."

Of er dit jaar weer net zoveel te doen zal zijn om het Nederlands examen als vorig jaar, valt te bezien. Vorig jaar kwamen er 22.000 klachten binnen, het hoogste aantal ooit! Ook was het gemiddelde cijfer was historisch laag, een 6,0. Bijna een kwart van de leerlingen had in het eerste tijdvak een onvoldoende.

Massaal geklaagd

Volgens Examenklachtenlijncoördinator Loran Hempenius wordt er "massaal geklaagd" over het examen Nederlands. "Dit had ik echt niet verwacht, maar er wordt dus zelfs nog meer geklaagd dan afgelopen jaren. We krijgen wel 500 klachten per minuut. Onze website lag er zelfs even uit, terwijl de website best wel wat verkeer kan hebben."

De oorzaak van de vele klachten is volgens Loran vooral de lengte van het examen. "Er waren vijf teksten, terwijl een Nederlands examen er meestal vier telt. Daarnaast was de laatste tekst erg moeilijk, waardoor de meeste kandidaten niet aan de laatste twee vragen zijn toegekomen. Al met al was het echt een rotexamen, als ik die klachten zo zie."

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.

Tip de redactie