De eindexamens 2016 zijn gestart. Donderdagochtend bijten de 5.720 havisten met maatschappijwetenschappen in hun vakkenpakket het spits af.

Volgens docent Volkan Tasdan was het een examen waarbij scholieren scherp moesten zijn. "Het examen oogt makkelijk, maar je moest er niet nonchalant mee omgaan." 

Lindi de Pater deed dat zeker niet. "Er gingen veel vragen over massamedia en minder over politiek. Dat vond ik niet erg, want ik had me op alle gebieden goed voorbereid." Lindi vond het examen meevallen, maar hoorde van klasgenootjes dat ze het examen juist moeilijker vonden dan verwacht. "Ik had van tevoren ook goed geleerd, oefenexamens gemaakt en rijtjes in mijn hoofd gestampt." 

Scholier Jurrien van Norde had echt moeite met het laatste gedeelte over politieke besluitvormingen. "Ik was daar juist sterk in, maar het was echt lastig. Mijn klasgenoten vonden dat ook, bijna iedereen had de drie laatste vragen fout." Net als Lindi vond Jurrien de vragen over massamedia in het begin wel makkelijk. 

Complexe vragen

De eerste indruk van het examen was voor docent Tasdan positief. "Persoonlijk vond ik het een fantastisch examen, met een goede variatie aan vragen", vertelt Tasdan. Wat hij wel zonde vindt, is dat het steeds vaker voorkomt dat vragen op een complexe manier gesteld worden. "Er zaten ook nu weer een aantal listige vragen in."

Ook scholier Rijk van Beek ontdekte een paar gemene vragen. "Ergens moest je over drie dingen zeggen of het legaal was of niet en welke wet daar dan over ging. Nou, dat wist ik echt niet." Verder ging het goed. "Ik dacht dat ik drie uur lang zou zitten pennen, maar na twee uur was ik klaar. Het viel me op dat het veel leervragen waren en weinig inzicht."

Docent Tasdan beaamt dat. "Er kwam een leerling naar me toe die zei dat hij goed had opgelet of hij de antwoorden moest uitleggen, maar dat hoefde bijna nergens. Daar had hij gelijk in. Er waren veel vragen waar je kort op kon antwoorden. Al kan dat leerlingen ook op het verkeerde been zetten." 

Tasdan praatte na afloop nog met wat scholieren na. "Ik zag hele blije gezichten. Mijn leerlingen vuurden gelijk vragen op me af om te checken of hun antwoorden klopten. Dat is een goed teken, want dan hebben ze overal in ieder geval een antwoord op gehad." 

Klachten

Ongeveer een uur na afloop van het examen komt de klachtenstroom bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS langzaam op gang. Klachtenlijncoordinator Loran Hempenius: "Er zijn 366 klachten binnen over maatschappijwetenschappen. Deze zijn vooral inhoudelijk, bijvoorbeeld dat het examen te lang of te moeilijk was."

"Er waren vooral veel klachten van scholieren over vraag 10, waarin naar wetten werd gevraagd. Veel scholieren gaven aan dat zij dit helemaal niet moesten leren." De genoemde wetten horen wel bij de examenstof, zo meldt het LAKS. 

Ook de eerste organisatorische klachten zijn binnen. "Er werd onder andere geklaagd over een klas die pauze had en de telefoon van een concierge die afging. Maar het meest opvallend was de klacht over een examenkandidaat die 'Never gonna give you up' van Rick Astley aan het neurieen was", vertelt Loran. 

Om half twee beginnen de havisten aan het examen natuurkunde, terwijl vwo'ers zich buigen over het vak Nederlands.

Het eindexamenjournaal: we zijn weer begonnen
Het eindexamenjournaal: we zijn weer begonnen

Sentimentmeter

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van reacties van mede-kandidaten, en geven dus hun mening weer.