Zeven tips tegen de zenuwen

Donderdag beginnen de eindexamens. De meeste kandidaten vinden het best spannend, zo’n week vol belangrijke toetsen. Daarom zeven tips om de zenuwen mee in bedwang te houden.

1. Voorbereiding is alles

Waarom zou je nerveus zijn, als je toch alles goed voor elkaar hebt? Nervositeit is vooral angst om te falen, maar als je jezelf zo goed hebt voorbereid dat dat onmogelijk wordt, zijn die zenuwen natuurlijk nergens voor nodig.

2. Peptalk

Het werkt goed om tegen jezelf te praten. Geef jezelf een peptalk, dan ga je er vanzelf in geloven.

3. Vrienden

Vrienden of vriendinnen zorgen voor de nodige afleiding en kunnen je mooi een beetje kalmeren. Zij kunnen alles een beetje relativeren door op je in te praten, of desnoods een knuffel te geven.

4. Speeksel

Last van een droge mond? Ook dat is niet zo handig voor de zenuwen. Drink dus veel water of bijt op de zijkant van je tong. Ook een kleine hap uit een citroen helpt, want dit stimuleert de aanmaak van speeksel. 

5. Blijven ademhalen

Door alle adrenaline vergeet je soms adem te halen. Zorg dat je goed en regelmatig blijft ademhalen. Niet alleen krijgen je hersenen meer zuurstof, maar je lichaam denkt hierdoor ook dat je kalm bent en stuurt dat signaal door naar je hersenen.

6. Geen tijd

Echt nerveus word je meestal pas als je tijd hebt om nerveus te worden. De oplossing is dus simpel: geef jezelf geen tijd! Hou jezelf lekker bezig, dan krijgen de zenuwen geen kans.

7. Overtollige energie

Trillende handen of andere ledematen? De oorzaak hiervan is adrenaline, iets wat een teveel aan energie tot gevolg heeft. Je lichaam moet alle energie kwijt, dus begint het te trillen. Het is dus belangrijk om die energie op een andere manier kwijt te raken, door bijvoorbeeld heen en weer te lopen of grote handgebaren te maken als je iets zegt.

Vanaf donderdag 12 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl.

Tip de redactie