Middelbare scholieren beginnen donderdag aan eindexamens

Leerlingen van het vmbo, havo en vwo beginnen donderdag met de eindexamens.

Zo'n 210.000 middelbare scholieren nemen dit jaar deel aan de centrale examens. Het grootste deel van de kandidaten ongeveer 110.000 doet examen op vmbo-niveau. Daarnaast leggen ruim 59.000 scholieren examens af op havo-niveau en op het vwo zijn dat er zo'n 38.000.

Havisten beginnen donderdag in de ochtend met het examen maatschappijwetenschappen. 's Middags staat voor de havisten natuurkunde op het programma. Vwo'ers maken donderdagmiddag het examen Nederlands, terwijl de vmbo'ers donderdag nog een dagje rust hebben, om vrijdag met de eerste centrale examens te starten.

De examens duren tot en met vrijdag 27 mei. Ongeveer twee weken later mogen de kandidaten de uitslag verwachten.

Klachtenlijn

Paralel aan de start van de examens opent het het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) donderdag ook weer hun jaarlijkse Eindexamenklachtenlijn. Examenkandidaten kunnen bij de scholierenorganisatie terecht met al hun vragen en klachten over de organisatie, inhoud en het niveau van de examens.

Loran Hempenius, klachtenlijncoördinator bij het LAKS, hoopt dit jaar minder klachten te ontvangen dan in voorgaande jaren. "Vorig jaar verwerkten we een recordaantal klachten: 161.000. Dat is aan de ene kant een teken dat scholieren ons weten te vinden, maar het laat ook zien dat scholieren steeds minder tevreden zijn over de examens."

Veel klachten komen elk jaar terug, zoals klachten over geluidsoverlast. Deze klachten zijn makkelijk te voorkomen. Hempenius wil dit jaar het aantal klachten laten dalen tot onder de 120.000.

"We hebben onder andere scholen gevraagd vooraf contact op te nemen met de gemeente om geluidsoverlast door werkzaamheden te beperken. Ook hebben we scholieren erop gewezen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een goede voorbereiding. Klachten over examenstof die nooit in de les is behandeld kunnen hiermee hopelijk verminderd worden", aldus Hempenius.

Nederlands

Het is nog maar de vraag of die gewenste daling van klachten ook gerealiseerd wordt. Donderdag staat namelijk het examen Nederlands voor vwo'ers op het programma en dat examen zorgt traditioneel voor veel geklaag.

Het LAKS is ook al lange tijd ontevreden over de inhoud van het examen Nederlands. "Elk jaar is dat examen een punt van discussie. Over het examen Nederlands voor vwo komen absoluut en relatief de meeste klachten binnen."

Volgens de Hempenius schiet dat examen zijn doel dan ook voorbij. "Het LAKS is niet blij met dit examen en dat kaarten we al een aantal jaar aan. Het is zo abstract geworden. Hopelijk bereiken we nu eindelijk het kantelpunt en zien CITO en het College voor Toetsen en Examens in dat dit niet werkt."

Vanaf donderdag 12 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl.

Tip de redactie