Veel Volkskrant-artikelen in examens Nederlands

Examenkandidaten Nederlands krijgen het vaakst een tekst uit De Volkskrant voor hun neus.

Een op de zeven teksten in vmbo-, havo- en vwo-examens komen uit De Volkskrant. Ook regionale dagbladen, NRC Handelsblad en Elsevier komen regelmatig voor in examens.

NU.nl bekeek 382 teksten uit examens Nederlands sinds 2003.

Opleiding

Vmbo'ers moeten voornamelijk artikelen uit regionale dagbladen lezen, zoals Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, De Gelderlander en BN/De Stem. Daarnaast krijgen examenkandidaten van het vmbo ook vaak De Volkskrant, Elsevier en De Consumentengids voorgeschoteld. Ook zit er in elk vmbo-examen een advertentie of poster.

De Volkskrant is voor havisten het vaakst voorkomende medium, gevolgd door HP/De Tijd en NRC Handelsblad. Vwo'ers krijgen het vaakst artikelen NRC Handelsblad op het examen.

Woordenschat

Daniëlle Pronk is docent Nederlands op alle drie de niveaus. Ze denkt het verschil in bronnen wel te kunnen verklaren. "Teksten die gebruikt worden voor het Nederlands examen worden helemaal aangepast door de examenmakers. Stukken uit regionale kranten zijn qua woordenschat en zinsbouw vaak net wat makkelijker, waardoor ze beter aansluiten op het niveau van vmbo-leerlingen, en eenvoudiger op hen aangepast kunnen worden."

Donderdagmiddag buigen examenkandidaten vwo zich over het vak Nederlands. Havisten zijn vrijdagmiddag aan de beurt, vmbo'ers dinsdag.

Lees meer over:
Tip de redactie