Nog even en de eindexamens gaan van start. Ook de klachtenlijn van het LAKS is weer geopend vanaf de eerste examendag; voor alle klachten over examens. Om een beetje inspiratie op te doen, een overzicht van de tien gekste klachten van de afgelopen jaren.

1. Sexy surveillante

Examenkandidaten konden zich tijdens dit examen maar moeilijk concentreren: de surveillante zou namelijk een string hebben gedragen die overduidelijk zichtbaar was. Dat vonden ze veel te sexy.

2. Schreeuwende pauw

Ook niet zo prettig: een schreeuwende pauw tijdens je examens. De pauw stond op het dak van de examenzaal en maakte nogal een potje herrie. Het is onbekend hoe het met de pauw is afgelopen.

3. Spinnen

Nog meer dierenleed op een school in Zaltbommel. Er kropen overal spinnen onder de tafels vandaan. De school gaf bij het LAKS aan last te hebben van een spinnenplaag.

4. Puist

Een jongen klaagde bij het LAKS over het feit dat hij in de gymzaal achter een leerling met een enorme puist in zijn nek moest zitten. Hij vond dat niet appetijtelijk, en kon zich daardoor moeilijk concentreren op het examen. Helaas kon het LAKS daar niks voor hem aan doen.

5. Kapotte stoel

Het zal je maar gebeuren: zit je een examen te maken, zak je opeens door je stoel. Dat overkwam vijf leerlingen op het Veluws College in 2012. Gelukkig kregen ze alle vijf wel meteen een nieuwe stoel.

6. Scheurende Formule 1-wagen

Uitgerekend op een van de examendagen werd in Lelystad een televisiespotje opgenomen met autocoureur Jos Verstappen. Daarbij veroorzaakte zijn Formule 1-wagen geluidsoverlast in de hele stad. Niet echt bevorderlijk voor de concentratie van de gespannen examenkandidaten.

7. Stankoverlast

Ook niet erg bevorderlijk voor je concentratie: stankoverlast. Zo klaagde er iemand over een verschrikkelijke stank, nadat er iemand in de gymzaal had overgegeven.

8. Huilende meisjes

Een jongen belde op om te vertellen dat zijn concentratie ernstig verstoord werd door twee huilende meisjes. Zij vonden het examen waarschijnlijk te moeilijk en barstten in tranen uit. De jongen had geen meelij met zijn jankende klasgenootjes en diende een klacht in.

9. Veel te vroeg

Het LAKS kreeg ook een klacht binnen van een scholier die vond dat de examens elke dag te vroeg begonnen. "Zijn eerste bus vertrekt pas om 09:00 uur, terwijl de examens om 08:30 beginnen," zo vertelde de toenmalige klachtencoördinator.

10. Sexy vraag

Ditmaal werd een examenkandidaat niet afgeleid door een te sexy surveillante, maar door een sexy vraag. Een mannelijke scholier klaagde dat-'ie tijdens het havo-examen Natuurkunde uit z'n concentratie gebracht werd door een wel erg seksueel getinte vraag. Vanaf toen dacht-'ie alleen nog maar aan hele andere dingen dan de toetsstof, zeg maar.

Wij hebben de vraag even opgezocht. "Professor Barrett en twee studenten staan op een loopbrug en bewegen ritmisch op en neer met een bepaalde frequentie. Daardoor komt de hele brug in trilling.
Deze situatie is gefilmd. (...)"

Vanaf donderdag 12 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl.