DEN HAAG - Consumenten die de rode bietenspruiten van de firma Hamu in huis hebben, kunnen die beter weggooien. Het bedrijf wordt aangeduid als teler van kiemgroenten waarop EHEC-bacteriën zijn aangetroffen, die mogelijk ziekteverwekkend zijn.

Dat liet de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) donderdag weten.

Het instituut zegt dat het niet om de EHEC-bacterie gaat die in Duitsland veel slachtoffers heeft gemaakt. Waarschijnlijk gaat het wel om een ziekteverwekkende bacterie.

Onderzoekers proberen erachter te komen wat het exacte type is en kijken of de bacterie tot ziektegevallen heeft geleid.

Contact opnemen

Degenen die de bietenspruiten hebben gegeten, moeten bij de eerste tekenen van diarree contact opnemen met de huisarts, zegt de nVWA.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) had eerder donderdag gezegd dat het om klein bedrijf in Nederland ging. De partij bietenspruiten wordt uit de handel gehaald.

Failliet

Hamu is gevestigd in Kerkdriel. Op 19 april ging het bedrijf failliet. Inmiddels zijn financiers gevonden en heeft het bedrijf een doorstart gemaakt. Het bedrijf teelt kiemgroenten en levert aan supermarkten, groothandels en restaurants.

Lees alles over de EHEC-uitbraak in ons dossier