Een belangrijke groep militanten uit Egypte heeft zich aangesloten bij terreurbeweging IS, zo blijkt maandag uit een verklaring. Eerder toonde Ansar Beit al-Maqdis al wel affiniteit met IS, maar tot een alliantie kwam het nog niet.

Ansar Beit al-Maqdis staat bekend al de meest actieve militante groep in Egypte, en is gelieerd aan al-Qaida. De groepering bestaat sinds 2011 en ontstond na de val van Mohammed Mursi.

De groep pleegde eerder vooral aanvallen op veiligheidstroepen en oliepijpleidingen, maar werd dit jaar radicaler.

In oktober publiceerde de groep een video, waarin drie mensen werden onthoofd en een vierde werd doodgeschoten vanwege vermeende spionage voor Israël. Ook in de maanden daarvoor onthoofdde de groep mensen vanwege soortgelijke verdenkingen.

Sinaï-woestijn

Twee weken geleden kwamen 33 mensen om het leven in een aanval op veiligheidspersoneel in het noorden van de Egyptische Sinaï-woestijn, de thuisbasis van Ansar. De aanval in niet opgeëist, maar Ansar is één van de voornaamste verdachten. De Egyptische regering riep na de bloedige aanslag de noodtoestand uit in het gebied.

In Egypte kreeg IS de afgelopen tijd steeds meer draagvlak. Er wordt geronseld voor de strijd in Syrië en Irak. Egyptische veiligheidsbronnen schatten in oktober dat zo'n achtduizend Egyptenaren zich in het buitenland hebben aangesloten bij militante groeperingen als IS en al-Qaeda.

Dossier EgypteVier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS