Egypte heeft de directeur en een medewerker van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) het land niet ingelaten. 

De twee kwamen om journalisten en diplomaten te informeren over een gevoelig rapport over het optreden van het leger vorig jaar zomer. Dat meldde de organisatie maandag.

In het rapport stelt HRW dat minstens 1150 mensen zijn omgekomen bij demonstraties in juli en augustus vorig jaar, toen betogers de straat opgingen om te protesteren tegen de militaire coup van 3 juli. Daarbij werd de toenmalige president Mohammed Mursi afgezet.

De politie en het leger zouden gericht hebben geschoten tijdens de demonstraties van aanhangers van de Moslimbroederschap. Niemand zou ter verantwoording zijn geroepen voor de moorden.

Bespreken

HRW had het rapport al eerder aan Egyptische functionarissen gestuurd en hoopte nu de bevindingen met de autoriteiten te kunnen bespreken. De medewerkers hoorden maandagochtend dat ze om ''veiligheidsredenen'' het land niet in mochten, nadat ze twaalf uur lang op het vliegveld van de hoofdstad Caïro waren vastgehouden.

Het zou de eerste keer zijn dat Egypte de toegang weigerde aan medewerkers van de organisatie. De Egyptische overheid heeft nog niet gereageerd.

HRW deed een jaar lang onderzoek en sprak onder meer met 200 getuigen. Ook bekeken medewerkers videobeelden en bezochten zij de demonstratieplekken.