Een Egyptische rechtbank heeft donderdag de hoogste geestelijke autoriteit in het land gevraagd nog eens na te denken over zijn verzet tegen de doodstraf voor de leider en dertien andere leden van de Moslimbroederschap.

Het verzoek van de rechters is ongekend in de geschiedenis van het Egyptische recht.

Grootmoefti Shawqi Allam was van mening dat de rechtbank haar vonnis alleen heeft gebaseerd op bewijsmateriaal dat op zichzelf niet genoeg was om de beklaagden ter dood te veroordelen. ''De moefti gaf geen religieus oordeel, maar bemoeide zich met het werk van de rechtbank door de bewijsvoering in de zaak te beoordelen'', aldus een van de rechters.

Zoals elk doodvonnis in Egypte was ook dat voor Mohamed Badi en dertien andere leden van de in het land verboden beweging aan de mufti voorgelegd. Die oordeelde volgens de rechter dat de rechtbank haar vonnis alleen heeft gebaseerd op bewijsmateriaal dat op zichzelf niet genoeg was om de beklaagden ter dood te veroordelen.

De zaak zal nu worden uitgesteld tot 30 augustus, om de mufti de tijd te geven zijn oordeel te herzien.

Het kantoor van de hoogste geestelijke autoriteit had geen commentaar op het nieuws. Normaliter worden de besluiten van de mufti niet openbaar gemaakt.