De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is teleurgesteld over het gesprek met de Egyptische ambassadeur in Den Haag. 

De journalistenvakbond heeft er dinsdag tevergeefs op aangedrongen de veroordeling van Rena Netjes en dertien andere journalisten in Egypte te herzien. Dat heeft NVJ-voorzitter Marjan Enzlin laten weten.

"De Egyptische ambassadeur heeft ons vriendelijk ontvangen, maar zegt niets te kunnen doen. Hij zei dat zijn land een scheiding kent tussen de rechtelijke macht en de overheid," aldus Enzlin. "In het gesprek heeft de ambassadeur laten weten dat de journalisten gewoon in hoger beroep kunnen."

De journalisten zijn beschuldigd van samenzwering met terroristen in Egypte en veroordeeld tot celstraffen. Netjes kreeg tien jaar cel omdat ze zou hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap.

Vrije pers

"Harde bewijzen voor de beschuldigingen ontbreken en van een eerlijk proces is nooit sprake geweest," benadrukt Enzlin. "Volgens de advocaat van journaliste Rena Netjes is het zelfs te gevaarlijk nu naar Egypte af te reizen. Het veroordelen van de journalisten is een ernstige schending van het recht op een vrije pers."

De NVJ en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren gaan opnieuw contact te zoeken met de Europese en de internationale vereniging van journalisten om druk op de ketel te houden. "We zullen blijven strijden voor persvrijheid."

CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt zou dinsdag aanvankelijk ook deelnemen aan het gesprek, maar werd naar eigen zeggen geweigerd. "Van de aangemelde delegatie van vier, mochten er slechts twee naar binnen. Ze wisten wie ze weigerden."