Het besluit om de accijnzen in Egypte te verhogen is een 'bittere pil', die nodig is om de kwakkelende economie van het land er bovenop te helpen. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi maandag gezegd. De belastingverhoging heeft tot veel woede geleid onder de Egyptische bevolking.

In een televisietoespraak ging al-Sisi in op de overheidsbegroting en de enorme tekorten waar het land mee kampt om zo de forse prijsstijgingen op onder andere brandstof en sigaretten te rechtvaardigen.

Volgens de president hadden de stappen al veel eerder genomen moeten worden. "Was er een andere keus? Bij Allah, nee zeker niet. Hadden we dit kunnen uitstellen? Het is al jaren te laat", zei al-Sisi.

Het gezonde verstand zou volgens al-Sisi dicteren dat hij de belastingverhogingen zou uitstellen zodat hij zijn populariteit niet in gevaar brengt. "Maar ik stel Allah boven alles en dan komen jullie Egyptenaren." Hij waarschuwde mensen om geen misbruik te maken van de accijnsverhoging om de prijzen nog verder te verhogen. Doen ze dat wel, dan zullen ze worden vervolgd.

Overhaast

Niet alleen de bevolking verzet zich tegen de prijsstijgingen, ook politieke partijen roeren zich. Maandag liet de liberale partij al-Dustor weten dat de economische hervormingen nadelige gevolgen hebben voor de armen en bovendien overhaast zijn ingevoerd. "Het zou zinniger zijn om naar manieren te kijken om de economische activiteit te stimuleren, investeringen aan te moedigen en echte hervormingen in te voeren als het aankomt op de overheidsuitgaven", aldus de partij.

Al-Sisi wees er in zijn toespraak op dat de regering ook maatregelen neemt om het leed te verzachten. Zo is er een minimumloon voor ambtenaren ingevoerd, zijn de pensioenen verhoogd en worden bepaalde voedselproducten extra gesubsidieerd.

De president en oud-legerleider deed tevens een beroep op de rijken in Egypte om een donatie te doen aan een speciaal fonds dat programma's moet stimuleren om de werkloosheid omlaag te brengen en de economie te stimuleren. Hij verwacht dat er in totaal ruim vijf miljoen euro wordt opgehaald. Zelf gaf al-Sisi het goede voorbeeld door bij een bank in Caïro een donatie te doen. Hij heeft eerder gezegd dat hij de helft van zijn vermogen in het fonds wil stoppen en elke maand de helft van zijn salaris wil afdragen.

Moslimbroederschap

De Moslimbroederschap kreeg er in zijn toespraak van langs. Hij beschuldigde de beweging ervan dat ze hun aanvallen opvoeren. "Vergeet niet dat er een factie is die Allah niet kent en klaar is om de Egyptische staat te vernietigen, daar aan werkt en denkt dat dit een heilige oorlog is. Maar pas op! Religie wordt gebruikt als middel om landen te vernietigen. Dat zal, inshallah, in Egypte niet gebeuren."