Een jaar na de val van president Mohammed Mursi zijn aanhangers in Caïro donderdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de huidige machthebbers in Egypte. 

De politie zet traangas in tegen de betogers. Op drie plaatsen kwam het tot botsingen tussen aanhangers van Mursi en zijn moslimbroederschap en de oproerpolitie. Aan de kant van de betogers vallen zeker drie doden.

Via internet verspreidt de politieke tak van de broederschap beelden van demonstraties tegen het regime van president Abdel Fattah al-Sisi. Betogers zouden straten hebben geblokkeerd om hun boodschap kracht bij te zetten. Op verscheidene plaatsen in de stad klinken explosies, bij een daarvan kwamen twee mannen om. De moslimbroederschap ontkent achter de ontploffingen te zitten.

Sisi zette als legerleider Mursi vorig jaar af als president. De moslimbroederschap werd verboden als terroristische organisatie. De veiligheidsmaatregelen waren scherp donderdag in Caïro. Met pantservoertuigen zetten militairen de toegangen tot het centrale Tahrirplein af om te voorkomen dat zich daar een grote mensenmenigte zou verzamelen.

De broederschap had opgeroepen tot massabetogingen. De opkomst lag donderdag beduidend hoger dan bij eerdere betogingen, waar van tevoren toestemming voor moet worden gevraagd.

Alles over Egypte in ons dossier