Het besluit om de Egyptische verkiezingen met een derde dag uit te breiden, stuit op bezwaren van zowel het kamp van legerleider Abdel Fattah al-Sisi als zijn uitdager Hamdeen Sabahi.

Beide presidentskandidaten hebben volgens Arabische media woensdag een klacht ingediend bij de Kiescommissie van het land.

Die commissie nam het besluit dinsdag toen de opkomst maandag en dinsdag bijzonder laag uitviel. Mede door de hitte zouden ''lange rijen mensen'' hebben gevraagd om een dag extra zodat ze kunnen stemmen. Sisi is de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen.

Voormalig legerleider en topfavoriet in de verkiezingen Abdel-Fattah al-Sissi hoopte op een hoge opkomst, omdat dat hem zou verzekeren van een breed volksmandaat.

Legitimiteit

Waarnemers zien de extra verkiezingsdag als een halfbakken poging om meer legitimiteit te geven aan de overwinning van Sisi. 'Staat zoekt stemmen', kopte de krant al-Masry al-Youm woensdag. Een lage opkomst zou slecht zijn voor de statuur van al- Sisi. 

De kandidaat en zijn aanhangers voorspellen al maanden dat er een enorme opkomst zou zijn om hem in het presidentiële zadel te helpen. Dat kiezers massaal wegblijven, is niets minder dan een blamage voor de sterke man. Dat Sisi de extra dag officieel afwijst, is ook niet meer dan een poging om zijn naam niet te verbinden met de pijnlijke derde dag.

Veel kiezers komen niet omdat er toch weinig te kiezen is. ''Dit zijn nepverkiezingen. We weten dat Sisi zal winnen. Op wie zou ik dan nog stemmen?'', aldus een 24-jarige rechtenstudent tegen persbureau Reuters.

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte