Ambtenaren hebben een dag vrij gekregen en de stembureaus blijven dinsdag in Egypte een uur langer open dan gepland.

De machthebbers in Caïro proberen zo de opkomst bij de omstreden presidentsverkiezingen zo hoog mogelijk te maken. De stembureaus sluiten nu om 21.00 uur onze tijd.

Dinsdag is de tweede dag waarop de kiezers kunnen stemmen op maarschalk Abdel Fattah al-Sisi of op zijn relatief linkse, nationalistische uitdager Hamdeen Sabahi. De presidentsverkiezingen volgen op een militaire staatsgreep in juli die door al-Sisi is gepleegd.

Hij wint vrijwel zeker de verkiezingen, maar een lage opkomst zou de feestvreugde in zijn gelederen ondermijnen. Maandagavond riepen bekende tv-presentators de kijkers op dinsdag massaal te stemmen. Dat wijst volgens sommige waarnemers op een lage opkomst maandag.

Een van de betrokken functionarissen sprak maandag rond het middaguur van een opkomst van 12 procent. Later op die dag zouden er volgens hem heel erg weinig kiezers bij zijn gekomen.

De Moslimbroederschap heeft zijn aanhang opgedragen niet te gaan stemmen. Uit deze oude, grote en geheimzinnige beweging kwam Mohamed Morsi voort. Hij werd in 2012 het eerste democratisch gekozen staatshoofd van het land. Al-Sisi zette hem in juli vorig jaar gevangen.

Achtergrond: Verkiezingen maken van Egypte nog geen democratie

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte