Journaliste Rena Netjes, die door Egypte is bestempeld als terreurverdachte, wil rehabilitatie van het het Noord-Afrikaanse land. 

Dat zei ze dinsdag in de uitzending van Pauw en Witteman. ''Ik heb één keer met iemand van Al Jazeera gesproken. Het zou heel treurig zijn als ik nooit meer terug kan naar Egypte door dit grote misverstand.''

Netjes kwam dinsdag in Nederland aan, nadat zij met hulp van de Nederlandse ambassade in Caïro Egypte had kunnen verlaten.

De journaliste werkt in Egypte werkt als correspondent, voor onder meer BNR Nieuwsradio, Het Parool en als producer voor de NOS. Omdat het Egyptische Openbaar Ministerie een aanklacht bij de rechter heeft neergelegd en de rechter een arrestatiebevel heeft doen uitgaan, is Netjes volgens eigen zeggen haar leven niet zeker als ze terug zou gaan.

Mensonterend

Ze vertelde ook dat ze erg bang is geweest dat ze onderweg naar de Nederlandse ambassade opgepakt zou worden.

Van andere journalisten die gevangen zitten, heeft Netjes gehoord dat zij onder mensonterende omstandigheden verkeren. ''Als ze me naar die gevangenis hadden gebracht, had ik net zo lief zelfmoord gepleegd'', aldus Netjes.

Al Jazeera

Het Egyptische Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend dat vier buitenlandse journalisten zijn aangeklaagd die werken voor nieuwszender Al Jazeera. Ook zestien Egyptenaren worden in die zaak vervolgd.

Toen de namen vorige week bekend werden bij de ambassade, werd duidelijk dat ook Netjes werd aangeklaagd. Netjes prees het werk van de ambassadepersoneel, dat er via haar sofinummer snel achter was dat het om haar ging. Haar naam was namelijk verhaspeld.

Gesprek

Netjes heeft wel ooit een informatief gesprek gehad met één van de medewerkers van Al Jazeera, maar ze heeft er nooit voor gewerkt. Ze vermoed dat de autoriteiten aan haar gegevens zijn gekomen doordat ze voor dat gesprek een kopie van haar paspoort moest inleveren bij de beveiliging.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte