Een rechtbank in Egypte heeft drie vooraanstaande activisten zondag tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Een van hen is Ahmed Maher, leider van de zogeheten 6 April-beweging. Die jongerenbeweging speelde een belangrijke rol in de protesten die in februari 2011 een einde maakten aan het bewind van president Hosni Mubarak.

De drie waren beschuldigd van overtreding van de nieuwe demonstratiewet die het recht om te betogen sterk beperkt. Ook Ahmed Douma en Mohamed Adel, die eveneens zeer actief waren in het verzet tegen Mubarak, moeten 3 jaar de cel in.

Ze moeten verder een boete van 50.000 Egyptische pond (bijna 5.300 euro) betalen. Maher meldde zich met sympathisanten op 30 november bij de autoriteiten, nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Douma en Adel waren daarbij aanwezig.

Terwijl de rechter in een politiebureau bij een gevangenis aan de rand van Caïro het vonnis voorlas, werden in de zaal leuzen tegen het militaire bewind geroepen. Sinds de militairen begin juli de democratisch gekozen president Mohamed Mursi afzetten, zijn duizenden tegenstanders van het nieuwe bewind aangehouden.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte