Opnieuw hebben de Egyptische veiligheidsdiensten ingegrepen bij de Al-Azhar-universiteit in Caïro. Er werd traangas ingezet om te voorkomen dat studenten buiten het terrein van de universiteit zouden demonstreren.

Het is de derde dag op rij dat het onrustig is. 

Volgens Mahmoud Salah, woordvoerder van de studenten, is er dinsdag een staking georganiseerd uit solidariteit met medewerkers van de universiteit, die volgens de studenten maandag in elkaar zijn geslagen door de veiligheidsdiensten.

De politie betrad maandag de campus, vuurde traangas af en zat studenten achterna. Tientallen werden opgepakt. 

Niet alleen studenten van de Al-Azhar-universiteit wilden demonstreren. Ook studenten van Cairo University gingen de straat op en ook daar grepen de veiligheidsdiensten hard in. De studenten wilden optrekken naar een drukke wijk in de buurt van de universiteit, maar werden tegengehouden.

De betogers gooiden daarop plastic zakjes met water naar agenten en scandeerden leuzen. De politie zette de weg af met prikkeldaadversperringen en schoot traangas af. Ook werden pantservoertuigen gebruikt om de demonstranten tegen te houden. 

Rubberkogels

Hazem Tarek, die aan de Cairo University studeert, zei dat honderden studenten hun steun wilden betuigen aan de groep betogers van de Al-Azhar-universiteit. Volgens hem braken daarop straatgevechten uit en raakten ten minste vier studenten gewond door rubberkogels. 

Hoewel de veiligheidsdiensten er aardig in slagen om demonstraties in Caïro tegen te gaan, blijken vooral de universiteiten verzetshaarden. Veel studenten zijn aanhangers van de Moslimbroederschap. De afgezette islamistische president Mohammed Morsi kan nog steeds op veel steun rekenen bij de studenten. 

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte