In de Egyptische hoofdstad Caïro is maandagochtend het proces begonnen tegen de leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie, en dertien andere leden van de inmiddels verboden organisatie.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt hen ervan dat zij de aanhangers van de beweging ertoe hebben aangezet politieke tegenstanders om het leven te brengen. Daarbij gaat het om straatgevechten in Gizeh, bij Caïro, waar in juli negen mensen omkwamen.

Het proces tegen Badie had eind oktober moeten beginnen. Het werd toen opgeschort, omdat de rechters die hem moesten berechten, zich hadden teruggetrokken.

Het proces in de rechtszaal van het gevangeniscomplex van Tora aan de zuidrand van Caïro werd maandag aan het begin kort stilgelegd, omdat de aangeklaagden luid leuzen schreeuwden.

Anderen

Behalve Badie staan onder anderen vooraanstaande aanhangers van de broederschap als Mohamed el-Beltagi en de omstreden prediker Safwat Hegasi terecht.

De gevechten in Gizeh hadden plaats, nadat het leger de democratisch gekozen president Mohamed Mursi, die uit de broederschap was voortgekomen, had afgezet. De broederschap werd verboden en duizenden Moslimbroeders werden aangehouden.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte