De Egyptische politie heeft donderdag traangas en waterkanonnen gebruikt om studenten en aanhangers van de afgezette Mursi die bij een universiteit in Caïro demonstreerden uiteen te drijven. Daarbij kwam een student om het leven.

Bij de ongeregeldheden raakten volgens de politie acht mensen gewond.

Minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim zwoer dat de politie krachtdadig zal optreden tegen iedereen die de nieuwe wet overtreedt die samenscholingen van meer dan tien personen zonder voorafgaande toestemming verbiedt.

De autoriteiten zijn dinsdag begonnen de nieuwe wet toe te passen. Vierentwintig activisten die dinsdag werden opgepakt riepen 'weg met het militaire bestuur' toen ze donderdag voor de rechter moesten verschijnen. Ze verklaarden in hongerstaking te zullen gaan als de wet niet wordt ingetrokken. De rechter verlengde hun hechtenis met vijftien dagen.

Botsingen

In de provincie Minya kwam het donderdag tot botsingen tussen christenen en moslims. Inwoners van een islamitisch dorp maakten zich kwaad omdat christenen uit een naburig dorp tussen de twee dorpen een huis hadden gebouwd.

Bij de gevechten kwamen een christen en een moslim om en werden huizen van christenen in brand gestoken, zei een veiligheidsfunctionaris. Christenen vormen nog geen tien procent van de bevolking van Egypte en zeggen al tientallen jaren door opeenvolgende regeringen te worden gediscrimineerd.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte