Twee leiders van de voormalige Egyptische opstandelingenbewegingen Gamaa Islamiya en Islamitische Jihad hebben maandag een voorstel gedaan voor een wapenstilstand. 

De islamisten willen in ruil voor het staken van de straatprotesten niet langer opgejaagd worden door de regering. Ook moet het leger ophouden de Moslimbroederschap zwart te maken in de moskeeën en de media. 

De wapenstilstand moet een dialoog op gang brengen tussen de Moslimbroederschap en het leger. Leider van Islamitische Jihad Mohammed Abu Samra zei dat de onderhandelingen geen 'rode lijnen' kennen. Eerder stelden de islamisten nog als voorwaarde dat Morsi zou worden geherinstalleerd als president, maar 'bloed is kostbaarder dan de zetel van de macht', zei Abu Samra. 

De twee groepen spreken niet namens de Moslimbroederschap, maar hun initiatief is een nieuw teken van buigzaamheid van de kant van het pro-Morsikamp. "Wij bereiden de weg voor overleg", zei Abu Samra.

Overleg

Onderhandelaar van de Moslimbroederschap Amr Darrag zei dat de groep open staat voor overleg, na de nodige 'vertrouwenwekkende maatregelen'. Tot dusver 'heeft de tegenpartij geen enkele blijk gegeven dat zij bereid is tot een dialoog', zei hij. 

Eerder heeft interim-premier Hazem el-Beblawi gezegd dat veiligheidsmaatregelen alleen niet genoeg zijn en dat Egypte 'de politieke weg moet bewandelen' om via verzoening tot een democratische transitie te komen. Hij sloot echter gesprekken uit met iedereen die geweld heeft gepleegd. 

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte