De Egyptische oud-president Hosni Mubarak, die sinds 2011 vastzat, is donderdagmiddag vrijgelaten uit de gevangenis.

Overzicht van de gebeurtenissen sinds de val van Mubarak

Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera op gezag van de Egyptische staatstelevisie. Mubarak heeft rond 16.00 uur per helikopter de gevangenis verlaten. Hij is overgebracht naar het Maadi-ziekenhuis in Caïro waar hij, in opdracht van interim-premier Hazem el-Beblawi, onder huisarrest van het leger wordt geplaatst.

Voor de Torah-gevangenis hebben zich donderdag enkele tientallen aanhangers van Mubarak hebben verzameld.

Bekijk de beelden:

De vrijlating van Mubarak volgt op de uitspraak van een rechtbank in Caïro, woensdag. De rechter, die een van de vele strafzaken tegen Mubarak behandelde, gelastte dat hij moet worden vrijgelaten omdat vervolging in een corruptieproces volgens hem geen zin meer had. Voorarrest was eveneens niet meer mogelijk. Tegen Mubarak lopen echter nog veel meer zaken, waardoor het onduidelijk is hoe lang zijn vrijheid zal duren. 

2011

De ex-president zat vast sinds april 2011. Twee jaar geleden werd hij aangeklaagd voor zijn aandeel in de dood van ruim 800 betogers tijdens de volksopstand die hem ten val bracht. Vorig jaar werd hij schuldig bevonden en tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

Dat vonnis is in januari in hoger beroep weer ongedaan gemaakt en de rechter oordeelde dat de hele strafzaak over moest. Er zou geen concreet bewijs zijn geleverd voor Mubaraks schuld en evenmin zou zijn aangetoond dat zijn tegenstanders waren omgekomen door toedoen van de veiligheidstroepen. Het nieuwe proces is eerder dit jaar van start gegaan. 

Politieke crisis

Het is de vraag welke weerslag Mubaraks vrijlating zal hebben op de politieke verhoudingen in Egypte, die sinds het afzetten van Mohamed Mursi, Mubaraks opvolger als president, onverminderd gespannen zijn.

Vorige week woensdag mondden confrontaties tussen aanhangers van Mursi's partij de Moslimbroederschap en het leger nog uit in een bloedbad dat -volgens officiële cijfers- aan meer dan 600 mensen het leven kostte en waarbij duizenden gewonden vielen.

Mubarak

Het bijna dertig jaar oude autoritaire regime van oud-legerman Hosni Mubarak kwam op 11 februari 2011 ten val nadat er achttien dagen lang onafgebroken werd gedemonstreerd op het Tahrirplein in Caïro. 

Na een periode waarin het leger tijdelijk aan de macht was, werd in juni 2012 Mursi democratisch gekozen als opvolger. Zijn wijze van regeren kwam vervolgens ook steeds meer onder vuur te liggen en op 3 juli van dit jaar werd Mursi, na opnieuw dagenlange betogingen, door het leger terzijde geschoven.

Tot aan de verkiezingen die later dit jaar gehouden moeten worden, is opperrechter Adli Mansour president van het hevig verdeelde Noord-Afrikaanse land. 

Profiel MubarakDossier Egypte