De Egyptische luchtmacht heeft in het noorden van de Sinaïwoestijn met gevechtshelikopters enkele huizen bestookt van vermeende terroristen.

Dat hebben ooggetuigen gezegd.

Korte tijd later vielen extremisten in het district al-Arish een politiepost aan. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Nadat president Mohamed Mursi van de Moslimbroederschap vorig jaar aan de macht was gekomen, hebben extremistische groeperingen in Sinaï nabij de Israëlische grens hun invloed sterk uitgebreid. Het leger zette Mursi begin juli aan de kant en probeert sindsdien de controle in de Sinaï terug te krijgen.

Van hun kant hebben extremistische groepen hun aanvallen op het Egyptische leger opgevoerd.

Israël

De woestijn is al jaren een vluchthaven voor gewapende extremisten. Israël en het Egyptische leger werken al lange tijd samen in hun strijd tegen deze groeperingen, die het onder meer voorzien hebben op gaspijpleidingen naar Israël en wapensmokkel naar de Palestijnen in de Gazastrook.

Zaterdag zei de terroristische organisatie Ansar Bayt al-Maqdis dat een Israëlische drone (onbemand vliegtuigje) vier van haar leden heeft gedood tijdens een aanval. De groepering zou van plan zijn geweest om vanuit de Sinaï een raketaanval op Israël uit te voeren.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte