De groot-imam sjeik Ahmed al-Tayyib van de al-Azhar Moskee, het belangrijkste islamitische instituut in Egypte, wil bemiddelen tussen de verschillende partijen om een einde te maken aan de politieke crisis. 

Hij heeft de betrokken partijen opgeroepen voor overleg om tot verzoening te komen, aldus de BBC zondag.

De bevolking van Egypte is scherp verdeeld tussen voor -en tegenstanders van de onlangs afgezette president Mohamed Mursi. Vele duizenden aanhangers van Mursi, die begin juli door het leger werd afgezet, eisen zijn terugkeer.

Sinds de coup zijn bij botsingen tussen ordetroepen en betogers meer dan 250 mensen, veelal aanhangers van Mursi, om het leven gekomen.

Leger

De groot-imam gaf openlijk steun aan het leger toen de militairen na dagenlange protesten van betogers Mursi aan de kant schoven. Dit tot woede van de Moslimbroederschap. Waarnemers menen dan ook dat het moeilijk voor Al-Tayyib zal zijn om de partijen om de tafel te brengen.

In de straten van Caïro bivakkeren nog steeds aanhangers van Mursi, die er kampen hebben opgericht. De betogers neemt nog steeds toe, aldus ooggetuigen. De regering heeft gezegd dat de politie deze kampementen zal schoonvegen.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte