Legerleider Egypte vraagt om steun middels betogingen

De Egyptische machthebber generaal Abdel Fattah al-Sisi wil dat er vrijdag op grote schaal wordt betoogd tegen geweld en dat de strijdkrachten daarmee ''een mandaat krijgen om geweld en terrorisme'' te bestrijden. 

Al-Sisi zei dat in een toespraak op een militaire academie. Achterdochtige luisteraars, inclusief de aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi, vrezen dat de generaal steun zoekt om met een soort noodtoestand te regeren.

De generaal greep 3 juli de macht na massale betogingen in het land tegen het falende beleid van Mursi. Mursi, die uit de Moslimbroederschap (MB) komt, werd vorig jaar democratisch tot president gekozen.

De broederschap, die decennia is vervolgd en vaak ondergronds oppositie voerde, was plotseling de grootste regeringspartij, maar leek de enorme problemen niet aan te kunnen en werd tegengewerkt door magistraten en militairen.

Doden

Mursi verdween met de staatsgreep buiten beeld en zijn aanhangers eisen vrijwel dagelijks in betogingen de terugkeer van president Mursi. In de afgelopen 2 dagen alleen al vielen in de hoofdstad Caïro 14 doden en 90 gewonden.

Volgens de MB hebben militairen betogers aangevallen. De meeste slachtoffers vielen op of rond het plein Nahdet Misr (Egyptische Renaissance) in het met Caïro 'versmolten' Gizeh. Daar is het grootste verzamelpunt van betogers van de MB.

Een leider van de MB, Essam al-Erian, ziet in al-Sisi's oproep een dreigement aan het adres van de demonstranten die Mursi trouw zijn. ''Uw dreiging weerhoudt de miljoenen er niet van om zich te verzamelen'', zei al-Erian over de betogende Moslimbroeders.

Steun

Een voorman van de liberale jongerenbeweging Tamarod (Rebellie), Mahmoud Badr, juichte al-Sisi's idee toe: ''We roepen de bevolking op vrijdag de straat op te gaan en de strijdkrachten te steunen.

Wij steunen die en zijn blij met de rol die het leger speelt bij de bestrijding van het geweld en het terrorisme van de Moslimbroederschap.''

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie