Zeker 51 mensen zijn maandag gedood toen aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi onder vuur werden genomen in Caïro. Ruim 430 mensen raakten gewond, volgens de hulpdiensten.

Overzicht: Aanhoudende spanningen in Egypte na staatsgreep

Het ministerie van Gezondheid heeft bevestigd dat onder de doden ook vrouwen en kinderen zijn. Het Egyptische staatspersbureau laat maandagmiddag weten dat de overgangsregering een gerechtelijke commissie zal instellen om de gebeurtenissen te onderzoeken.

De interim-regering betuigde volgens persbureau Reuters in de verklaring "diepe spijt" voor de slachtoffers.

Aanleiding

De lezingen over de aanleiding van de schietpartij lopen nogal uiteen. Het leger stelt in een verklaring dat  'terroristische groepen' rond 4.00 uur probeerden het hoofdkwartier binnen te vallen en dat gewapende mannen het vuur openden op militairen en veiligheidstroepen die de ingang hadden afgesloten.

De interim-regering sluit zich bij deze lezing aan en roept demonstranten op geen militaire doelen en politieke gebouwen te benaderen.

Volgens een woordvoerder van de Moslim Broederschap opende het leger het vuur op de aanhangers van Mursi tijdens het ochtendgebed. "Dit is gewoon een criminele daad gericht op demonstranten", aldus de zegsman.

De slachtoffers zijn volgens de partij van de vorige week afgezette Mursi demonstranten die al dagen buiten het gebouw bivakkeren, uit protest tegen de militaire coup van woensdag.

Beelden

Volgens het leger zijn daarnaast twee officieren om het leven gekomen en zijn er enkele tientallen gewonden van wie zes ernstig, zo stellen de militairen volgens al-Jazeera in een verklaring.

Op de plek van de schietpartij zijn volgens het leger 200 mensen gearresteerd, die in bezit waren van geweren, munitie, messen en Molotov-cocktails. 'Enkele' daarvan zijn later op de dag weer vrijgelaten, meldt de staatstelevisie.

De militairen zeggen bovendien over beelden te beschikken die hun beschrijving van het vooral zouden bewijzen. Deze worden later openbaar gemaakt.

Gewapende aanhangers zouden twee soldaten hebben ontvoerd, zegt een legerwoordvoerder tegen het staatspersbureau volgens al-Jazeera. Een soldaat zou mishandeld zijn en gefilmd zijn terwijl hij zich pro-Mursi en anti-leger moest uitspreken.

Protest

De Moslim Broederschap heeft maandagochtend andermaal opgeroepen tot protest.

Oppositieleider ElBaradei, die genoemd wordt als interim vice-president, laat via Twitter weten dat hij het geweld veroordeelt. "Onafhankelijk onderzoek is noodzakelijk. Een vreedzame overgang is de enige manier."

Sinds het leger afgelopen woensdag president Mursi heeft afgezet, is de situatie in Egypte gespannen. Bij protesten van zijn aanhangers afgelopen vrijdag vielen ongeveer dertig doden.

Ook zondag had de Moslim Broederschap opgeroepen tot demonstraties. Mursi werd afgezet na hevige protesten tegen zijn bewind, waarbij ook al tientallen doden vielen. De Moslim Broederschap, waar Mursi uit voortkwam, is daar woedend over. Mursi werd vorig jaar de eerste democratisch gekozen president van Egypte.

Lees ook reacties op de gebeurtenissen

Overzicht: Aanhoudende spanningen in Egypte na staatsgreep

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte