Mohamed ElBaradei, Nobelprijswinnaar en de vroegere chef van het VN-atoomagentschap IAEA, is de belangrijkste kandidaat om een overgangsregering in Egypte te gaan leiden.

Dat melden militaire en politieke bronnen donderdag.

De 71-jarige ElBaradei speelde een rol in de ontwikkelingen rond de staatsgreep woensdag. Hij was door onder meer de alliantie van liberale en linkse partijen en de demonstrerende jongeren naar voren geschoven om te onderhandelen met de militairen.

Toen generaal Abdel Fattah al-Sisi op televisie aankondigde dat de militairen de macht hadden gegrepen, was ElBaradei daarbij.

''ElBaradei is onze eerste keus'', zegt een van de militaire bronnen. ''Hij is een internationaal persoon, populair onder jonge mensen en hij gelooft in democratie met alle politieke krachten.''

Verwacht wordt dat in de loop van donderdag formeel bekend wordt wie de overgangsregering gaat leiden. Donderdagochtend werd Adli Mansour als interim-president beëdigd. Dat gebeurde de dag na de militaire staatsgreep die Mohamed Mursi uit het zadel stootte.

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie zal na de machtsgreep van het leger Egypte waarschijnlijk als lid schorsen. De leden van de raad voor vrede en veiligheid van de unie zal daarover vrijdag vergaderen, heeft een vooraanstaande bron binnen de unie gezegd.

Normaliter schorst de Afrikaanse Unie een lidstaat waar de grondwet buiten werking is gesteld. Eerder dit jaar schorste de unie de Centraal-Afrikaanse Republiek als lid, nadat rebellen daar de regering hadden verdreven.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte