Jurist Adli Mansour was pas twee dagen hoofd van het hoogste rechtscollege van Egypte, het Hoge Constitutionele Hof, toen het leger hem woensdag naar voren schoof als nieuwe tijdelijk leider van het land. 

De 67-jarige rechter is bij het grote publiek onbekend. Hij diende jarenlang als rechter onder Hosni Mubarak, de omstreden president die twee jaar geleden moest opstappen na massale protesten.

Mansour werkte sinds 1992 bij het constitutioneel hof, laatstelijk als vicepresident. In mei werd hij door de woensdag afgezette Mohamed Mursi voorgedragen als hoofd van het constitutioneel hof, als opvolger van Maher al-Behairi die eind juni met pensioen ging. Mansour was na de val van Mubarak betrokken bij de voorbereidingen van nieuwe wetgeving en de eerste vrije democratische verkiezingen, die Mursi vorig jaar won.

Bij het publiek is Mansour onbekend. Hij zou zo door de massaprotesten kunnen lopen zonder dat hij door het publiek zou worden herkend, meldt nieuwszender al-Jazeera.

Mansour werd in december 1945 in de hoofdstad Caïro geboren. Daar studeerde hij ook rechten waarna hij dankzij een studiebeurs een vervolgstudie kon doen in Parijs. Het grootste deel van zijn werkzame leven was hij rechter. Tussendoor werkte hij nog enkele jaren als adviseur in Saoedi-Arabië. Hij is getrouwd en heeft twee zoons en een dochter.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Profiel: Mursi geen president van alle Egyptenaren  l Dossier Egypte