Opperrechter Adli Mohamed Mansour heeft donderdagochtend de eed afgelegd als interim-president van Egypte.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Dit meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Mansour is nu volgens de militaire coupplegers officieel de interim-president van Egypte geworden. Het staatspersbureau MENA meldde dat de strijdkrachten ''de presidentiële bevoegdheden hebben overgedragen aan Mansour'', het hoofd van het Hoge Constitutionele Hof.

Mansour vervult de taken van het staatshoofd tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden, die moeten binnen zes maanden worden uitgeschreven. Een eveneens tijdelijke regering van technocraten staat de interim-president bij.

De 67-jarige jurist Mansour werd in juli vorig jaar benoemd tot hoofd van het constitutionele hof. Het leger van Egypte heeft woensdagavond een militaire staatsgreep gepleegd en president Mohamed Mursi afgezet.

Mansour was pas twee dagen hoofd van het hoogste rechtscollege van Egypte, toen het leger hem naar voren schoof als nieuwe tijdelijk leider van het land. Hij is bij het grote publiek onbekend, maar diende jarenlang als rechter onder Hosni Mubarak, de omstreden president die twee jaar geleden moest opstappen na massale protesten.

Bekijk beelden van het afleggen van de eed:

Broederschap

Waar Mursi is gebleven is nog steeds niet bekend. Tal van topfiguren van de Moslim Broederschap of de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid (FJP) van de broederschap, zijn opgepakt en opgesloten in het gevangeniscomplex Torah aan de zuidrand van Caïro. Daar zit de voorganger van Mursi, Hosni Mubarak, ook vast.

Mansour is niet de eerste interim-president. Na de moord op president Anwar al-Sadat op 6 oktober 1981 was de toenmalige voorzitter van het parlement, Sufi Abu Taleb, acht dagen lang president totdat luchtmachtgeneraal Hosni Mubarak officieel Sadats opvolger werd.

Tijdens hevige onlusten en massale protesten begin 2011 schoof de Opperste Raad van de Egyptische Strijdkrachten Mubarak aan de kant en werd generaal Mohamed Hussein Tantawi voorzitter van de raad en feitelijk de baas in Egypte. Dat bleef hij tot de democratisch gekozen burger Mohamed Mursi 30 juni 2012 de eed als president aflegde.

Mubarak

De opstand van de afgelopen week in Egypte is de tweede in relatief korte tijd die leidt tot de val van een machthebber in het Noord-Afrikaanse land. President Mubarak moest in febuari 2011 het veld ruimen nadat op het Tahrirplein in Caïro achttien dagen lang onafgebroken werd gedemonstreerd tegen zijn autoritaire bewind. Bij die protesten, die aanvankelijk door de regering werden neergeslagen, zijn honderden doden gevallen.

Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van de conservatieve islamist Mursi zijn sinds zondag enkele tientallen doden gevallen in Caïro en het aangrenzende Gizeh.

Lees ook: 

Niemand kent nieuwe politiek leider Mansour

Profiel: Mursi geen president van alle Egyptenaren l Dossier Egypte

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af