Woensdag 3 juli 2013 pleegt het Egyptische leger na dagenlange burgerprotesten een staatsgreep en neemt het de macht over van president Mohamed Mursi. 

Een overzicht van gebeurtenissen voorafgaand aan en na de "tweede revolutie" in Egypte in minder dan 2,5 jaar tijd:

14 januari 2014Het tweedaagse referendum over de nieuwe grondwet gaat van start. Een duidelijk 'ja' zou maatschappelijke steun impliceren voor het afzetten van Mursi in juli vorig jaar.

4 november: De rechtszaak tegen Mursi wegens het aanzetten tot moord en geweld is kort na zijn start opgeschort tot 8 januari 2014. De verdediging krijgt zo meer tijd de documenten te bekijken. De oud-president zelf noemde de zaak tegen hem 'onwettig'. 

23 september: De Moslimbroederschap wordt verboden. Tegen de rechtelijke uitspraak is nog beroep mogelijk.

6 september: Volgens staatskrant al-Akhbar heeft de regering besloten de Moslimbroederschap te ontbinden. Tijdens het bewins van Mubarak was de politieke partij jarenlang verboden.

22 augustus: Bij de Torah-gevangenis in Caïro stijgt om 16:00 uur een helikopter op met Hosni Mubarak aan boord. De oud-dictator is vrijgelaten en wordt, onder huisarrest van het leger, overgebracht naar een gevangenis. Hoe lang zijn vrijlating duurt is, met het oog op de strafzaken die nog lopen, onduidelijk.

21 augustus: Een rechtbank in Caïro gelast dat oud-president Hosni Mubarak moet worden vrijgelaten. Of Mubarak, tegen wie vele rechtzaken lopem, daadwerkelijk -tijdelijk- de cel uit mag is nog onduidelijk.

19 augustus: Justitie meldt dat er een nieuw onderzoek komt naar vermeede betrokkenheid van Mursi bij de dood van betogers in december vorig jaar.

18 augustus: Tussen alle gebeurtenissen rond de nieuwe politieke impasse van Egypte door, dreigt - volgens zijn eigen advocaat - oud-president Hosni Mubarak deze week (voorlopig) vrij te komen omdat aanklager in een van de vele zaken tegen hem een corruptie-aanklacht heeft laten vallen. 

17 augustus: Ordetroepen hebben de door aanhangers van ex-president Mursi bezette al-Fatah-moskee bestormd

16 augustus: Nadat eerder al een negatief reisadvies voor Egyptische steden werd uitgegeven, ontraadt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken nu alle niet-essentiële reizen naar het hele land, waaronder dus ook de populaire resorts aan de kust.

15 augustus: De Amerikaanse president Obama heeft in een verklaring vanaf zijn vakantieadres het gewelddadige optreden van het Egyptisch regime scherp veroordeeld.

15 augustusDe omvang van het bloedbad van woensdag wordt duidelijk: Het dodental ligt volgens de autoriteiten boven de 600, De Moslimbroederschap rept zelfs van duizenden doden. Ook zijn ruim 3500 mensen gewond geraakt. 

14 augustus: Interim-vice-president Mohamed ElBaradei stapt op naar aanleiding van het geweld door het leger. ''Ik kan de verantwoordelijkheid voor geen enkele druppel bloed dragen", aldus de oud-oppositieleider.

14 augustus: Interim-president Mansour kondigt voor een maand de noodtoestand af, ook gaat er in diverse steden een avondklok gelden. 

14 augustus: De autoriteiten beginnen aan de ontruiming van de Moslimbroeder-tentenkampen in Caïro. Deze en andere confrontaties in het land lopen uit op veel geweld. 

Beelden van de ontruimingen:

30 juli: Waar Mursi is, is nog altijd onbekend. Wel praat EU-buitenlandchef Catherine Ashton met hem en laat ze weten dat hij het goed maakt.  

27 juli: Veiligheidstroepen en gewapende mensen in burger raken slaags met Mursi-aanhangers bij een van hun tentenkampen in Caïro. Zeker tachtig mensen komen om. 

26 juli: : Miljoenen mensen geven gehoor aan een oproep van el-Sissi om de straat op te gaan en hem daarmee een mandaat te geven 'potentieel terrorrisme' te stoppen. 

14 juli, 15:30u: Mohamed ElBaradei is geïnstalleerd als vice-president.

12 juli, 14:00u: Mursi-aanhangers hebben massaal gehoor gegeven aan een oproep van de Moslim Broederschap om na het vrijdaggebed de straat op te gaan en hun ongenoegen te uiten over de interim-regering. 

11 juli, 19:00u: VN-chef Ban Ki-moon uit tegenover de Egyptische buitenlandminister zijn zorgen over de toestand in het land. 

10 juli, 01:00u: De VS geven te kennen dat ze de machtsovername in Egypte liever niet als 'coup' bestempelen

9 juli, 16:00u:  Econoom Hazem el-Beblawi en oppositieleider Mohammed ElBaradei zijn benoemd tot respectievelijk de tijdelijke premier en vice-president van Egypte.

8:00u: Bij een schietpartij door het leger bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Caïro zijn enkele tientallen mensen om het leven gekomen, staatsmedia melden op gezag van regeringsbronnen dat de slachtoffers Mursi-aanhangers zijn.

8 juli, 02:30u: De conservatief-islamitische partij al-Nour maakt protest tegen een eventuele benoeming van el-Din. De partij wil een 'neutrale interim-premier'. 

21:35u: De staatstelevisie meldt nu dat sociaaldemocraat Ziaad Bahaa el-Din premier wordt van de overgangsregering, ElBaradei zou interim-vice-president worden.

7 juli, 02:30u: De Amerikaanse president Obama toont zich tijdens een telefonische conferentie met de Nationale Veiligheidsraad 'bezorgd om het aanhoudende geweld in Egypte'. 

23:45u: De interim-regering trekt via de staatstelevisie het bericht van ElBaradeis benoeming in; er zou nog geen definitief besluit zijn genomen en een woordvoerder wijst op de mogelijk tegenstand die tegen de oppositieleider bestaat.

6 juli, 18:50: Regeringsbronnen melden dat oppositieleider Mohamed ElBaradei wordt benoemd tot interim-premier van Egypte.

14:30u: Bij nieuwe betogingen in Caïro zijn zeker 29 doden gevallen. Het leger zou het vuur hebben geopend op voorstanders van voormalig president Mursi, maar ontkent dat. Dit meldt al-Jazeera.

5 juli, 7:00u: Op het Sinaï-schiereiland hebben gewapende mannen veiligheidstroepen aangevallen. 

23:30u: Het leger stelt in een officiële verklaring aan de VS dat het 'geen staatsgreep' heeft gepleegd. "Dit was de overweldigende wil van het volk'', aldus de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken.

15:30u: Leider van de Moslim Broederschap Mohammed Badie is naar verluidt gearresteerd.

12:45u: Militaire bronnen noemen oppositieleider Mohamed ElBaradei als de man die een overgangsregering moet gaan leiden.

10:25u: Interim-president Adli Mohamed Mansour legt de eed af. Hij is president van Egypte tot de verkiezingen die binnen zes maanden moeten worden gehouden. Het is onduidelijk waar oud-president Mursi is gebleven, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

4 juli, 01.00u: De Amerikaanse president Barack Obama roept het leger op zijn macht onmiddellijk over te dragen aan een burgerregering.

23:00: Op verschillende plekken in het land raken voor- en tegenstanders van Mursi slaags. Er vallen zeker tien doden.

22:29u: Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken laat weten "zeer verontrust" te zijn over de situatie in Egypte: "Het leger kiest ervoor zelf sturing te geven aan het transitieproces. Dat is niet zonder risico, want ook Mursi kan rekenen op veel aanhangers." 

21:27u: Mursi laat via sociale media weten de 'coup niet te accepteren'. Zijn aanhangers zijn woedend en schermutselingen leiden in het noordelijk gelegen Marsa Matrouh tot zeker 4 doden. 

21:00u: Hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof Adli Mansour (67) wordt interim-president.

21:00u: Commandant van de strijdkrachten en defensieminister Abdel Fattah al-Sisi maakt bekend dat president Mursi te kennen is gegeven dat hij zijn macht kwijt is. Vrijwel onmiddellijk na de bekendmaking van de militaire staatsgreep breekt er een groot feest los op het Tahrirplein in Caïro en in omringende straten, de feestende menigte spreekt van een "tweede revolutie". 

Video: Leger zet Mursi af:

3 juli: Staatskrant al-Ahram meldt 's ochtends al dat het leger een coup voorbereidt. Als om 17:00 uur het ultimatum afloopt gebeurt er echter ogenschijnlijk niet veel. Wel neemt de onrust in het land toe als op steeds meer plekken waar voorstanders van Mursi samenkomen tanks en gewapende militairen verschijnen. Eerder op de dag is het leger al het kantoor van de staatstelevisie binnengegaan, wat dan al gezien wordt als aanwijzing voor een staatsgreep.

2 juli: De legerleiding komt met een meer uitgewerkt plan: De grondwet wordt geschorst, het parlement ontbonden en er wordt een interim-bestuur aangesteld. Op de vraag wat er gebeurt als Mursi niet vrijwillig opstapt, gaat het leger niet in. Bij protesten raken 22 mensen dodelijk gewond.

1 juli: Het leger stelt aan Mursi een ultimatum: Binnen 48 uur een compromis bereiken met de oppositie of vertrekken. De massale betogingen gaan ondertussen door. 

30 juni: Een nieuw hoofdstuk in de Egyptische protesten: Miljoenen mensen roepen op straat om het vertrek van de president. Bij gevechten voor het kantoor van zijn partij komen acht mensen om het leven. Op het Tahrirplein wordt ook een 22-jarige Nederlandse vrouw belaagd.

7 mei: Mursi voert wat wijzigingen door in zijn kabinet. 

25 januari 2013: De tweede verjaardag van de revolutie wordt door duizenden mensen 'gevierd' met protest tegen president Mursi. Zijn critici menen dat hij de economische problemen, de corruptie en de onveiligheid in het land onvoldoende aanpakt. Ook zou Mursi te veel een Islamitische agenda hebben.

29 december 2012: De Egyptische centrale bank waarschuwt dat de internationale reserves van het land zijn gedaald tot een "kritiek minimum".

15 december/ 22 december 2012: Er wordt in twee rondes een referendum gehouden over invoering van de nieuw opgestelde grondwet. De opkomst is bijzonder laag, maar de constitutie wordt met 63,8 procent van de stemmen aangenomen. 

22 november 2012: Mursi vaardigt eenzijdig decreten uit die hem meer macht verschaffen en zijn besluiten boven het juridisch gezag plaatsen. Het komt hem op dagenlange protesten te staan.

12 augustus 2012: Mursi zegt de voltallige legertop uit de tijd van Mubarak de wacht aan. 

16/17 juni  2012: Mohamed Mursi en Ahmed Shafiq (voormalig premier onder Mubarak) nemen het tegen elkaar op in de tweede en laatste ronde van de presidentsverkiezingen. Moslimbroeder Mursi wint met 51.7 procent van de stemmen.

28 november 2011 - 15 februari 2012: In Egypte worden in verschillende fasen de eerste vrije parlementaire verkiezingen ooit gehouden. De Moslim Broederschap wint bijna de helft van het aantal zetels in het Lagerhuis. 

25 januari - 11 februari 2011: In navolging van de opstand tegen en val van de president van Tunesië, demonstreren Egyptenaren op het Tahrirplein in Caïro achttien dagen lang tegen het autoritaire bewind van president Hosni Mubarak. De betogingen worden aanvankelijk stevig neergeslagen en kosten honderden levens. Op 11 februari viert Egypte de revolutie: Mubarak treedt af en de 'Arabische lente' lijkt definitief aangebroken. Tot aan de verkiezingen neemt het leger de macht over.