Het leger van Egypte heeft woensdagavond een militaire staatsgreep ingezet. Dat stelt een woordvoerder van de Moslim Broederschap, de partij van zittend president Mohamed Mursi, tegenover de Arabische nieuwszender al-Jazeera. 

Volgens de zegsman zijn "enkele hooggeplaatste figuren van de partij" al gearresteerd, meldt al-Jazeera. Het leger zou rond 19.00 uur lokale tijd Mursi hebben verteld dat hij president-af is, zo meldt Reuters.

De zender meldt rond 20.30 uur dat een legerwoordvoerder aankondigt dat er binnen een uur een verklaring komt. Er zou een 'routekaart' gepresenteerd worden voor de overgangsfase.

Even daarvoor meldde het staatspersbureau MENA dat na een korte overgangsperiode presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden. Verdere details werden niet gegeven.

Legertroepen

Egyptische legertoepen zijn woensdagavond de hoofdstad Caïro ingetrokken om daar de samengeschoolde voorstanders van de president te omsingelen.

Een verslaggever van persbureau AP meldt dat militairen "in volledige gevechtsuitrusting" diverse strategische plaatsen in de stad hebben ingenomen. Al-Jazeera publiceert onder meer een foto van militairen op de brug die naar de universiteit van de Egyptische hoofdstad leidt.

De veiligheidsadviseur van president Mursi zegt te verwachten dat de militairen en de politie de aanhangers van de president zullen beletten nog langer te betogen.

Al-Jazeera (live-uitzending) maakt woensdagavond bovendien melding van tanks die op weg zijn naar de stad Nasr, waar voorstanders van Mursi massaal bijeen zijn. Het leger heeft in een bericht op de eigen Facebookpagina ontkend dat het op pro-Mursibetogers in de plaats heeft geschoten.

Eerder namen officieren het gebouw van de staatstelevisie in. De aanwezige medewerkers werden naar huis gestuurd.

Onduidelijk

Volgens al-Jazeera heerst er in Egypte woensdagavond grote onduidelijkheid over de rol van het leger, betogers van beide kampen weten niet zeker of de militairen hen komen beschermen of verjagen. Het land is in afwachting van een formele verklaring van de legertop nu het ultimatum aan Mursi is verstreken.

De Strijdkrachten hebben dinsdag een plan gepresenteerd waarin onder meer staat dat het de grondwet schorst en het parlement ontbindt, als de politiek niet uiterlijk woensdag met een oplossing zou komen voor de crisis.

Ultimatum

Bevelhebber van de Strijdkrachten Abdel Fattah al-Sisi had maandag geëist dat de conservatieve islamist Mursi een compromis zou sluiten met de oppositie óf binnen 48 uur zou wijken. Anders zou het leger het initiatief nemen 'om het land vooruit te helpen'. Dat ultimatum liep woensdag om 17.00 uur af. Sindsdien is er onduidelijkheid over de situatie in het land.

Ook is het onduidelijk waar Mursi zich bevindt. Bronnen hebben tegen het doorgaans goed geïnformeerde Amerikaanse persbureau AP gezegd dat er tegen de Egyptische president, het hoofd van de Moslimbroederschap Mohammed Badie en diens plaatsvervanger Khairat el-Shater reisverboden zijn ingesteld.

Betogers

Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van de conservatieve islamist Mursi zijn sinds zondag zeker 22 doden gevallen in Caïro en het aangrenzende Gizeh. In Caïro zijn naast voorstanders van Mursi woensdag opnieuw ook zijn opponenten massaal de straat opgegaan, het Tahrirplein en omringende straten in hoofdstad zijn andermaal volgelopen met tegenstanders van de zittende president.

Livestream vanaf het Tahrirplein in Caïro, epicentrum van het protest tegen Mursi: (Let op: Stream werkt mogelijk niet op Android-toestellen, klik hier voor de livestream van Reuters.) 

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Profiel Egypte
Dossier Egypte