In Egypte is opnieuw opstand losgekomen tegen het zittende bewind. Miljoenen mensen demonstreren sinds vorige week om het aftreden van president Mohamed Mursi te eisen. Ook zijn voorstanders roeren zich. Een kort profiel van het land.  

LAND: Egypte ligt in Afrika en Azië en telt bijna 1 miljoen vierkante kilometer.

INWONERS: Het heeft meer dan 83 miljoen inwoners en is qua inwonertal het grootste Arabische land. Naar schatting 95 procent woont langs de Nijl of in de Nijldelta, in een gebied iets groter dan Nederland. De gemiddelde leeftijd is 24 jaar. Ruim 40 procent van de bevolking kan niet lezen en schrijven.

HOOFDSTAD: De hoofdstad is Caïro. Deze metropool telt meer dan 12 miljoen inwoners.

TAAL: Arabisch. Er is een verschil in taalgebruik en cultuur tussen het noorden en het zuiden.

RELIGIE: Bijna 90 procent van de bevolking is islamitisch, overwegend soennitisch. De moskee en de universiteit van al-Azhar in Caïro zijn een autoriteit in de soennitische wereld. 8 à 10 procent behoort tot de christelijke, orthodoxe kerk van Egypte, de Koptische Kerk. Er zijn vaak botsingen tussen de twee gemeenschappen. Islam is de staatsgodsdienst.

ECONOMIE/POLITIEK: Egypte is een belangrijke exporteur van olie en gas. Daarnaast kwamen voor de 'revolutie' van begin 2011 jaarlijks zeker 12 miljoen toeristen over de vloer. Die blijven nu grotendeels weg. Het land verdient ook aan het Suezkanaal, Amerikaanse hulp en heel veel aan overmakingen van Egyptenaren in het buitenland.

De revolutie en de politieke onzekerheid drijven het land echter naar een economische afgrond. Het door de militairen gevormde logge staatsapparaat is gewend direct of indirect over miljoenen te beschikken, maar de snelle bevolkingsaanwas en dalende inkomsten en reserves dwingen tot maatregelen.

Dossier Egypte