De Nederlandse ambassade in Egypte houdt nauw contact met de betrokken reisorganisaties die Nederlandse toeristen in Egypte hebben. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag weten.

Volgens het departement zijn er bijna geen Nederlandse toeristen meer in de hoofdstad Caïro en in Luxor. De meeste zitten nog rond de Rode Zee.

Buitenlandse Zaken heeft woensdag het reisadvies voor Egypte aangescherpt. Alle niet noodzakelijke reizen naar het land met een andere bestemming dan de vakantielocaties aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden ontraden.

Er zijn grote politieke spanningen in Egypte. Het leger heeft president Mohamed Mursi een ultimatum gesteld. Het leger wil dat hij woensdag nog een akkoord met de oppositie sluit. Gebeurt dit niet, dan verwachten de generaals dat hij opstapt. De militairen zijn ''klaar om bloed te offeren''.

In Egypte hebben zich ongeveer 1500 Nederlanders die voor langere tijd in Egypte verblijven, bij de ambassade geregistreerd, meldt Buitenlandse Zaken. ''De ambassade staat met hen in contact en staat hen waar nodig bij.''

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte