De Egyptische legerleiding lijkt het ultimatum aan president Mohamed Mursi op te rekken. Het ultimatum aan het adres van de president dat om 17.00 uur afliep, verstreek zonder dat er meteen iets gebeurde.

De legerleiding is woensdag in gesprek gegaan met politieke en religieuze leiders en heeft onder meer de Moslim Broederschap (MB), waar Mursi uit voortkomt, opgeroepen te overleggen over de koers van het land.

Bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi had maandagnamiddag president Mursi een ultimatum gesteld. De conservatieve islamist Mursi zou een compromis moeten sluiten met de oppositie of moeten opstappen binnen 48 uur. Anders zou het leger het initiatief nemen 'om het land vooruit te helpen'.

De Strijdkrachten hebben dinsdag een plan gepresenteerd waarin onder meer staat dat het de grondwet schorst en het parlement ontbindt, als de politiek niet uiterlijk woensdag met een oplossing zou komen voor de crisis.

Een woordvoerder van het leger meldde aan het einde van de middag via Facebook echter dat de strijdkrachten nog geen tijdstip hebben vastgepind waarop ze ''met een verklaring komen''. Dat lijkt de politici meer tijd te geven.

Mursi

Bronnen in Egypte melden aan persbureau AP dat tegen president Morsi, het hoofd van de Moslimbroederschap en diens plaatsvervanger reisverboden zijn ingesteld. 

Mursi beschouwt zich als de rechtmatig gekozen president en wil van geen wijken weten. Zijn woordvoerder zei woensdag dat het beter is dat Mursi ''in de verdediging van de democratie zijn leven laat, dan dat hij de geschiedenis ingaat als iemand die de Egyptische hoop op democratie kapotmaakte''.

De president zelf gaf woensdagmiddag andermaal te kennen niet te zullen opstappen en vraagt het leger om geen kant te kiezen, zo weet AP te melden. Egyptische media schatten dat Mursi woensdag wordt afgezet.

Wel zou een coalitieregering ''deel moeten uitmaken'' van een oplossing voor het huidige conflict in Egypte, zo staat in een verklaring van het bureau van Mursi, maar de verklaring biedt geen nieuwe openingen naar de oppositie.

Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van de conservatieve islamist Mursi zijn zeker 22 doden gevallen in Caïro en het aangrenzende Gizeh. Het Tahrirplein in hoofdstad Caïro is woensdag weer volgelopen met tegenstanders van de zittende president. 

Livestream vanaf het Tahrirplein in Caïro, epicentrum van het protest tegen Mursi: (Let op: Stream werkt mogelijk niet op Android-toestellen, klik hier voor de livestream van Reuters.) 

Strijdkrachten

Topmannen uit de strijdkrachten hebben het land van 1952 tot 2012 geregeerd en zetten in die periode een koning en twee presidenten uit eigen gelederen af. De laatste generaal en president, Hosni Mubarak, werd in februari 2011 door de Opperste Raad van de Strijdkrachten (SCAF) aan de kant geschoven tijdens hevige onlusten en massale betogingen.

De SCAF heeft sindsdien geprobeerd 'de revolutie in goede banen te leiden'. Dat betekent in de ogen van veel officieren ervoor zorgen dat de politieke en economische macht van de militairen zo min mogelijk wordt aangetast. De MB, die vorig jaar de verkiezingen ruim won, heeft, belust op macht, het spel van de militairen meegespeeld, maar kreeg zo de macht niet echt in handen.

Officieren van het Egyptische leger staan woensdag in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden. Volgens medewerkers hebben de militairen tot dusver niet ingegrepen.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte