Vooraanstaande rechters hebben woensdag in Egypte de dialoog met president Mohamed Mursi over hervormingen van de rechterlijke macht verbroken.

De magistraten vinden dat gesprekken met Mursi geen zin hebben als het parlement de uitkomst van die gesprekken niet afwacht.

Het Egyptische parlement heeft woensdag aangekondigd zich deze maand nog over de hervormingen te buigen.

Onderdeel van de hervormingsplannen is het met pensioen sturen van duizenden rechters. De democratisch gekozen islamist Mursi, die de in 2011 ten val gebrachte autocraat Hosni Mubarak heeft opgevolgd, worstelt met de magistratuur. Die stamt voor een belangrijk deel uit het vorige regime dat islamisten vervolgde.

Parlement

Een van de slepende geschillen tussen Mursi en de magistraten is het parlement. Dat bestaat door toedoen van opperrechters momenteel uitsluitend uit het hogerhuis, de Maglis al-Shura (Raadgevende Raad). In juni 2012 oordeelden opperrechters dat een deel van de Egyptische Tweede Kamer, het Huis van Afgevaardigden, niet volgens de regels was gekozen en opnieuw moet worden gekozen.

Mursi's aanhang heeft in de Maglis al-Shura ook een meerderheid. Die wil het wetsontwerp over de omstreden hervormingen 25 mei bespreken. Omdat rechters al met 60 jaar met pensioen moeten in het voorstel, is door tegenstanders van Mursi verontwaardigd gereageerd. Mursi beloofde toen eerst in alle rust deze maand op een conferentie over de hervormingen te praten.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten