AMSTERDAM - In diverse steden in het noorden van Egypte zijn betogers vrijdag slaags geraakt met de ordediensten. 

Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen het bewind van president Mohammed Mursi en diens Moslimbroederschap.

In Caïro, Alexandrië, Port Said en diverse steden bij de Nijldelta werd geprotesteerd. "Weg met het bewind van de Gids", scandeerde de menigte. Dat was geen verwijzing naar Mursi maar naar Mohammed Badie, de leider van de Moslimbroederschap die volgens critici achter de schermen de dienst uitmaakt.

In Caïro kwamen de betogers samen op het Tahrir-plein en bij het presidentieel paleis. In Kafr el-Sheik, zo'n 180 kilometer ten noorden van Caïro, zetten agenten traangas in tegen de demonstranten, die waren opgetrokken naar het kantoor van de gouverneur, die lid is van de Moslimbroederschap. Ook in Alexandrië en Tanta werd traangas ingezet. De betogers bekogelden de agenten op hun beurt met stenen.

Coalitieregering

De Egyptische oppositie eist onder meer dat Mursi een coalitieregering vormt en een onderzoek instelt naar de dood van betogers in de afgelopen maanden. Daarnaast willen ze dat de nieuwe grondwet, die in december van kracht werd, wordt aangepast.

Een woordvoerder van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid - de politieke vleugel van de Moslimbroederschap - waarschuwde de oppositie vrijdag dat zij verantwoordelijk is voor geweld dat voortkomt uit protesten.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten