CAIRO - In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn dinsdagmiddag zeker vijf protestmarsen gepland.

De betogingen zijn gericht tegen president Mohamed Mursi die in november meer macht naar zich heeft toegetrokken in zijn strijd met vooral de rechterlijke macht.

Zeker 18 groepen of partijen hebben opgeroepen dinsdag te demonstreren tegen wat ze zien als het dictatoriale beleid van Mursi. Ze willen met hun optochten naar het presidentieel paleis in de wijk Heliopolis, ruim 8 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad.

In het centrum hebben zich ook veel voor- en tegenstanders van Mursi verzameld. Waarnemers vrezen dat de situatie uit de hand loopt wanneer ze slaags raken.

Tahrirplein

De tegenstanders hebben als uitvalsbasis het Tahrirplein midden in de stad op de rechteroever van de Nijl. Daar concentreerde zich in 2011 de opstand tegen president Hosni Mubarak.

De voorstanders hebben vooralsnog het Nahdet Misrplein als verzamelpunt op de linkeroever van de Nijl in Giza. Giza is het westelijke deel van de metropool Caïro.

Kandidaat

Mursi werd dit jaar democratisch gekozen en was de kandidaat van de conservatieve Moslim Broederschap. Die werd door de militairen die in 1952 de macht grepen, op zijn zachtst gezegd gedoogd en meestal vervolgd. Het regime van luchtmachtgeneraal Mubarak (1981-2011) was daar geen uitzondering op.

Sinds zijn aantreden in juni poogt Mursi de weerstand van kopstukken van het oude regime te overwinnen naast de weerstand die broederschap oproept bij seculiere, linkse christelijke en liberale Egyptenaren.

Decreet

Op 22 november kondigde Mursi een decreet af waarmee hij zichzelf in wezen boven de wet plaatst en de macht naar zich toetrekt ten koste van de magistratuur. Afgelopen week liet hij de opstelling van een ontwerpgrondwet afraffelen.

Het ontwerp komt tot woede van veel Egyptenaren uit de koker van islamisten van de broederschap en niet van de meest kundigen op het gebed van rechtsbeginselen.

Alles over de situatie in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten