CAIRO - Meer rechters in Egypte zijn woensdag in staking gegaan uit protest tegen de politiek van president Mohammed Mursi. 

Eerder al gingen rechters in staking uit protest tegen het presidentiële decreet van afgelopen donderdag. Daarmee probeert Mursi de van het vorige regime geërfde rechterlijke macht op de knieën te krijgen.

Magistraten van het Opperste Constitutionele Hof lieten woensdag weten zich op stappen te beraden.

De vicepresident van het hof, Maher Semi, zei dat het hof zich met succes zal verweren tegen de huidige pogingen om het hof te dwarsbomen in zijn rol bij de bescherming van de vrijheden en rechten van het volk.

Eed

De democratisch gekozen Mursi legde eind juni als president de eed af tegenover het Opperste Constitutionele Hof. Het was aanvankelijk de bedoeling dat hij de eed af zou leggen voor het parlement, maar dat was net door magistraten voor een deel onwettig gekozen verklaard.

Mursi heeft dus van begin af aan problemen met magistraten die over het algemeen producten zijn van het bijna 30 jaren durende bewind van Hosni Mubarak (1981-2011).

Het opperste hof buigt zich onder meer over de wettigheid van een nieuwe Grondwetgevende Vergadering. Mursi heeft donderdag gedecreteerd dat die niet kan worden ontbonden.

Alle berichten over Egypte