CAÏRO - Een grote rel tussen de weggestuurde Egyptische procureur-generaal en president Mohammed Mursi is opgelost.

Zaterdag is bekendgemaakt dat Abdel Maguid Mahmoud toch mag blijven. Hij was weggepromoveerd maar weigerde te vertrekken.

Mahmoud had te horen gekregen dat hij ambassadeur zou worden bij het Vaticaan. Zaterdag verscheen Abdel Maguid Mahmoud echter gewoon bij zijn kantoor in Caïro. Hij werd vergezeld door bewakers en honderden rechters en advocaten.

Zelf liet hij weten dat hij zijn functie pas opgeeft als hij ''wordt geliquideerd''. Volgens de Egyptische staatstelevisie berust de kwestie echter op een ''misverstand''.

Steun

Mahmoud liet eerder weten dat president Mursi niet de bevoegdheid had om hem de laan uit te sturen. Vrijdag kreeg hij steun van belangrijke magistraten. Rechters lieten weten dat ze met hun steun aan Mahmoud de scheiding van machten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak dienen.

Mursi beval donderdag het vertrek van Mahmoud. Dat gebeurde nadat rechters getrouwen van oud-president Hosni Mubarak hadden vrijgesproken. De groep, onder wie de twee oud-parlementsvoorzitters, zou verantwoordelijk zijn voor een aanval op betogers tegen het bewind van Mubarak op 2 februari 2011 in Caïro. Die actie kreeg internationale aandacht, mede doordat sommige aanvallers op kamelen reden.

Alle berichten over Egypte in ons nieuwsdossier