AMSTERDAM - Mohammed Mursi, de president van Egypte, vindt dat het Syrische bewind op moet stappen.

Dat meldt persbureau AP woensdag. Volgens Mursi moet het regime in Syrië "leren van de recente geschiedenis." De Egyptische president deed die uitspraak op een bijeenkomst van Arabische ministers van buitenlandse zaken in Caïro.

Mursi lijkt te verwijzen naar het lot van autoritaire regimes in Tunesië, Libië, Egypte en Jemen, die in de Arabische lente omver werden geworpen.

Mursi, lid van het Moslim Broederschap werd op 24 juni gekozen tot nieuwe president van Egypte. De politieke koers van de politicus vormt een breuk met de eerdere gang van zaken in het Noord-Afrikaanse land. Zo zette Mursi in augustus al belangrijke leden uit de legertop aan de kant.

Turkije

De Turkse regering vindt dat Syrië is veranderd in een terroristische staat. Premier Recep Tayyip Erdogan van buurland Turkije zei woensdag dat het Syrische regime slachtingen aanricht onder de eigen bevolking.

''Syrië is geen gewoon land voor ons. We hebben niet de luxe om onverschillig te blijven voor wat daar gebeurt'', aldus Erdogan. De premier vindt dat de internationale gemeenschap onverschillig is over de moslimdoden die vallen in Syrië.

De buurlanden onderhielden lange tijd goede banden. Sinds het conflict in Syrië begon, is de relatie bekoeld. Tienduizenden vluchtelingen uit Syrië zijn inmiddels de grens met Turkije overgestoken.

Een dieptepunt in de betrekkingen tussen de twee landen was het neerhalen van een Turks legervliegtuig door Syrië.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten