Egyptische pers vol ontzag over besluit Mursi

CAIRO - Het besluit van president Mohammed Mursi van Egypte om zijn minister van Defensie en de stafchef van het leger te ontslaan, is maandag voorpaginanieuws.

De staatskrant Al-Akhbar spreekt van een ''revolutionaire daad". De onafhankelijke krant Al-Watan kopt dat ''De Broeders officieel aan de macht’’ zijn.

Daarmee wordt verwezen naar de Moslim Broederschap, de islamistische beweging die Mursi steunt en waarbinnen hij jarenlang een belangrijke rol speelde. Een andere onafhankelijke krant, Al-Masri Al-Yom, zegt dat ''Mursi alle macht heeft gegrepen".

Relatie

Mursi ontsloeg minister Mohammed Hussein Tantawi en stafchef Sami Anan zondag. Ook heeft hij de grondwetverklaring die het leger onlangs instelde voor de verkiezingen, geschrapt.

De relatie tussen de legertop en de Moslim Broederschap was al gespannen sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar. Voordat Mursi tot president werd benoemd, had de legertop het presidentschap veel macht ontnomen. Die macht lijkt hij nu te willen terugwinnen.

Israël

Israël kijkt ondertussen ''met grote zorgen'' naar de ontwikkelingen in Egypte, meldde een Israëlische regeringsfunctionaris maandag. Israël en Egypte tekenden in 1979 een vredesverdrag. Anders dan zijn voorganger Mubarak is Mursi erg kritisch over Israël. De Joodse staat hoopt dan ook dat het leger grote invloed blijft houden in Egypte.

Alle berichten over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:
Tip de redactie