CAIRO - De woordvoerder van Mohammed Mursi heeft maandag tegengesproken dat de zondag tot president van Egypte gekozen conservatieve voorman van de Moslim Broederschap heeft gesproken met het Iraanse persbureau Fars.

''Mursi gaf geen interview aan Fars en alles wat dat persbureau heeft gepubliceerd, is ongegrond'', aldus de woordvoerder tegen het Egyptische staatspersbureau MENA.

Volgens Fars heeft Mursi gezegd goede betrekkingen met Iran na te streven ''om een strategische balans in de regio te scheppen''. Ook zou Mursi het vredesverdrag met Israël willen heroverwegen. Iran brak wegens dat akkoord in 1980 met Egypte.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad liet maandag weten voorstander te zijn van goede relaties met Egypte. ''Ik feliciteer u met uw overwinning'', aldus Ahmadinejad.

Israel

Het sjiitische Iran wordt sinds 1979 feitelijk geregeerd door conservatieve geestelijken. Teheran verbrak de diplomatieke betrekkingen met Caïro in 1980, nadat Egypte een vredesverdrag met Israël had getekend. Egypte heeft Israël sindsdien erkend, tot ergernis van de Moslim Broederschap. De Palestijnse versie van de broederschap, Hamas, erkent Israël niet.

In Teheran is ooit een straat naar de moordenaar van Sadat, Khalid Islambouli, genoemd. Islambouli zei de moord te hebben gepleegd, omdat Sadat vrede met Israël had gesloten. Om toenadering tot Egypte te bevorderen kreeg de straat 8 jaar geleden een andere naam.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten