CAIRO - Mohammed Mursi, een conservatieve islamist van de Moslim Broederschap (MB), is tot president van Egypte gekozen. De lang en wreed onderdrukte soennitische beweging gedijt goed in 'de Arabische Lente'.

Ze lijkt eindelijk de macht te veroveren in het land waar de MB in 1928 door Hassan al-Banna (1906-1949) werd opgericht.

De beweging was in het begin vooral antikoloniaal, maar kreeg gaandeweg steeds meer de visie dat moskee en staat één moeten zijn en botste met linkse en nationalistische stromingen. De broederschap of daaraan verwante partijen laten ook buiten Egypte hun invloed gelden. Een overzicht:

Tunesië: De islamisten van de beweging al-Nahda van Hamadi Jebali hebben na de val van president Zine al-Abidine Ben Ali begin vorig jaar de verkiezingen van oktober 2011 gewonnen. Ze hebben 89 van de 210 zetels. Jebali is nu premier.

Marokko: De Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van Abdelilah Benkirane heeft eind november de verkiezingen gewonnen. De charismatische, 57-jarige islamist Benkirane is door koning Mohammed VI als premier aangesteld.

Syrië: De Syrische Moslim Broederschap is ruim vertegenwoordigd in de Syrische Nationale Raad die de oppositie verbindt. De beweging is uiterst wreed onderdrukt door de regeringen van de clan van de Assads die geen soennieten zijn. De broederschap is ook na de meest recente hervormingen van het regime van Bashar al-Assad verboden. De broederschap denkt na de val van het regime met gemak de grootste partij te kunnen vormen.

Palestina: De Islamitische Verzetsbeweging Hamas is een vertakking van de Egyptische MB en komt uit de Gazastrook. Egyptische militaire leiders hebben Israël geholpen bij de belegering en isolatie van de strook. Die is sinds half 2007 in handen van Hamas. Hamas hoopt dat de broeders in Egypte de isolatie doorbreken en dat de beweging zijn invloed kan uitbreiden. Bij de laatste Palestijnse verkiezingen, in 2006, won Hamas ruim.