TEHERAN - De zondag tot president van Egypte gekozen Mohammed Mursi wil goede betrekkingen met Iran ''om een strategische balans in de regio te scheppen''.

Dit heeft het Iraanse persbureau Fars maandag gemeld. Fars heeft zondag in Caïro met Mursi gesproken.

De woordvoerder van Musri heeft maandag tegengesproken dat hij heeft gesproken met het Iraanse persbureau Fars.

''Mursi gaf geen interview aan Fars en alles wat dat persbureau heeft gepubliceerd, is ongegrond'', aldus de woordvoerder tegen het Egyptische staatspersbureau MENA.

Volgens Fars heeft Mursi gezegd goede betrekkingen met Iran na te streven ''om een strategische balans in de regio te scheppen''. Ook zou Mursi het vredesverdrag met Israël willen heroverwegen. Iran brak wegens dat akkoord in 1980 met Egypte.

Conservatief

Mursi is een conservatieve islamist van de Moslim Broederschap (MB), een van de belangrijkste soennitische bewegingen die streeft naar vereniging van staat en moskee.

''Islam is onze grondwet en de profeet onze leider'' is de leuze van de MB. Iran wordt sinds 1979 feitelijk geregeerd door conservatieve, sjiitische geestelijken.

De regio wordt de laatste jaren geplaagd door twisten tussen soennieten en sjiieten. In Irak heeft dat na de val van dictator Saddam Hussein in 2003 tot een zeer bloedige strijd geleid.

In het overwegend soennitische Syrië regeert de clan van de Assads die een geloof aanhangt dat verwant is aan dat van de sjiieten.

Diplomatieke betrekkingen

De diplomatieke betrekkingen tussen Iran en Egypte zijn in 1980 verbroken. Het nieuwe Iraanse regime was net als veel andere landen in het Midden-Oosten woedend dat de Egyptische president Anwar al-Sadat (1918-1981) in 1979 vrede sloot met Israël.

Egypte heeft Israël sindsdien erkend tot ergernis van de MB. De Palestijnse versie van de MB, Hamas, erkent Israël niet. De MB stelt zich nu voorzichtig op en klaagde recent slechts dat Israël het verdrag niet naleeft, zeker ten aanzien van de Palestijnen.

In Teheran is ooit een straat naar de moordenaar van Sadat, Khalid Islambouli, genoemd.

Islambouli zei de moord te hebben gepleegd omdat Sadat vrede met Israël had gesloten. Om toenadering tot Egypte te bevorderen kreeg de straat 8 jaar geleden weer een andere naam.

Israël

In Israël heeft de benoeming van Mursi tot bezorgde reacties geleid. ''Duisternis in Egypte’’, kopte de krant Yediot Achronot in zijn maandageditie. ''De wereld heeft ons uitgelachen toen we de Arabische Lente als een islamitische winter omschreven’’, zei een regeringsfunctionaris in de krant Haaretz.

''Maar nu weet iedereen hoe de situatie is.'' Bijzonder alarmerend vindt hij de opmerking van Mursi dat hij goede betrekkingen met Israëls aartsvijand Iran wil.

Egypte is het eerste Arabische land dat Israël als staat heeft erkend. Jeruzalem en Caïro tekenden in 1979 een vredesverdrag. Anders dan zijn voorganger Hosni Mubarak is Mursi erg kritisch over Israël. 

Alles over Egypte en het Midden-Oosten in onze dossiers