EGYPTE - Het afgelopen jaar is er veel in Egypte gebeurd. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

14 januari 2011: Na onlusten en massale betogingen ontvlucht de Tunesische autocraat Zine al-Abidine Ben Ali op 14 januari zijn land. De geslaagde opstand wordt gezien als het begin van de Arabische Lente.

25 januari: Op talrijke plaatsen in Egypte ontstaan massale betogingen tegen president Hosni Mubarak. Hij regeert sinds 1981 met harde hand. Het epicentrum van het protest wordt het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Bij gewelddadigheden komen in de weken erna meer dan 850 betogers om.

11 februari: Mubarak verlaat Caïro en draagt de macht over aan zijn rechterhand, veldmaarschalk Tantawi. Diens militaire bewind schort de grondwet op, ontbindt het parlement en belooft democratie.

13 april: Bekendmaking dat Mubarak is gearresteerd en in een ziekenhuis in Sharm al-Sheikh wordt vastgehouden.

16 april: De partij van Mubarak, de NDP, wordt verboden.

6 juni: Egypte laat de Partij voor Vrijheid en Recht toe, de politieke partij van de Moslim Broederschap. Onder Mubarak werd de conservatieve oppositiebeweging hard onderdrukt.

3 augustus: Proces begint tegen onder anderen Mubarak en zijn zoons Gamal en Alaa.

28 november: Begin parlementsverkiezingen. Ze duren tot 11 januari en de gematigde Moslim Broederschap wint 235 van de 508 zetels. Tweede wordt de extremistische partij al-Nour (123 zetels).

23 mei 2012: Eerste ronde presidentsverkiezingen, om een opvolger van Mubarak te kiezen. Mohammed Mursi van de Moslim Broederschap krijgt de meeste stemmen. Ahmed Shafiq, de laatste premier onder Mubarak, wordt tweede. Mursi en Shafiq gaan naar de tweede ronde.

31 mei: De noodtoestand loopt ten einde. Was in 1967 afgekondigd en bood machthebbers als Nasser, Sadat en Mubarak de kans elke oppositie uit te schakelen.

2 juni: Speciale rechtbank veroordeelt Mubarak tot een levenslange gevangenisstraf wegens verantwoordelijkheid voor de dood van demonstranten.

16/17 juni: Tweede ronde presidentsverkiezingen. Shafiq en Mursi claimen beiden de overwinning.

19 juni: Mubarak krijgt een hartstilstand in de gevangenis en wordt overgebracht naar een militair ziekenhuis. Daar wordt hij -naar verluidt- klinisch dood verklaard.

Achtergrond: Mubarak regeerde als moderne farao

Lees de Twitterreacties op dit nieuws op NUlive

Alles over de ontwikkelingen in Egypte

Alles over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten