CAIRO - De presidentsverkiezingen in Egypte lijken uit te lopen op een 'finale' waarbij de kandidaat van de Moslim Broederschap, Mohammed Mursi, het opneemt tegen Ahmed Shafiq.

Shafiq wordt gezien als een soort kloon van Hosni Mubarak en als een favoriet van de militaire junta.

Mubaraks regime stortte in februari 2011 na bijna 30 jaar in. Functionarissen van de broederschap stelden dit vrijdag, een dag na de eerste ronde van de verkiezingen. De tweede ronde is in juni.

De officiële uitslagen worden niet voor zaterdag verwacht, maar volgens de broederschap is de trend duidelijk. Afgevaardigden van kandidaten mogen namelijk bij het tellen van de stemmen zijn. Volgens de MB zijn al in bijna alle stembureaus de stemmen geteld.

Mursi

Mursi heeft met circa een kwart van de stemmen de meeste stemmen gekregen. Shafiq komt kennelijk het dichtst bij hem in de buurt met circa 23 procent.

Een vrijzinnige dissident uit de broederschap, Abdel Moneim Abulfotouh, zou op 20 procent kunnen rekenen en een linkse kandidaat, Hamdeen Sabahy, op bijna 20 procent volgens waarnemingen van de broederschap.

De MB is een sociale en religieuze beweging uit 1928. Ze heeft het erg zwaar te verduren gehad onder de militairen die sinds 1952 regeren. Het militaire establishment vreest de broederschap, maar de twee stromingen weten ook wat ze aan elkaar hebben.

Ze delen een lange, tragische geschiedenis in de politiek en lijken allebei huiverig voor de jonge hervormers of revolutionairen, bekend van het Tahrirplein.

Mubarak

Mubarak haalde de MB van stal om westerse bondgenoten te overtuigen dat ze hem moesten steunen, 'want anders zou Egypte net als Iran worden'. De gematigde MB heeft zich jegens hem ambivalent opgesteld en lijkt ook verrast door de 'revolutie'.

De MB heeft de aanpak van de huidige junta deels gesteund en dat is een van de redenen dat de president straks de eed aflegt zonder nieuwe democratische grondwet.

De junta heeft de Moslimbroeders pas nog een streek geleverd door hun eerste presidentskandidaat, Khairat al-Shater, te verbieden mee te doen, maar daar lijkt de MB niet mee te zitten.

Alle berichten over Egypte in ons nieuwsdossier

Alles over de Arabische Lente

Verkiezingen Egypte