CAIRO - Egyptische media zijn donderdag enthousiast over de eerste vrije verkiezingen die worden gehouden om een opvolger te kiezen van de autocraat Hosni Mubarak, wiens regime in februari vorig jaar ten val kwam.

Een belangrijke spreekbuis van Mubarak en zijn regime was de krant en uitgeverij al-Ahram. Die feliciteerde donderdag het Egyptische volk met ''het herstel van de vrije wil''.

''Vreugde is in de lucht, op deze dag van geluk en trots'' schreef de krant al-Shorouk. ''We hebben een droom verwezenlijkt'', kopte de krant al-Akhbar. ''Op 23 mei 2012 zijn de Egyptenaren voor het eerst in de geschiedenis naar de stembus gegaan om hun leider te kiezen, vrij en zonder fraude'', juichte deze krant.

Koning

Egypte heeft weliswaar tussen 1922 en 1952 een liberale democratie gekend met vrije verkiezingen, maar het staatshoofd was de koning, een nazaat van de stichter van het moderne Egypte, Muhammad Ali (1749-1849).

De laatste presidentsverkiezingen waren in 2005 toen Mubarak 87 procent van de stemmen won. Het kiesstelsel was toen zo ingericht dat Mubarak en zijn Nationaal Democratische Partij niet konden verliezen.