CAÏRO - Duizenden mensen zijn vrijdag in Caïro bijeengekomen om steun te betuigen aan een aartsconservatieve presidentskandidaat die mogelijk van de presidentsverkiezingen wordt uitgesloten omdat zijn moeder een Amerikaanse burger was.

De aanhangers van Hazem Abu Ismail hielden een protestmars naar het Tahrir-plein uit woede over de beslissing van de Egyptische kiescommissie.

Abu Ismail is van mening dat er een 'complot' tegen hem is gesmeed. Zijn campagnechef Gamal Saber zei dat de militaire machthebbers in Egypte proberen de kandidaat in diskrediet te brengen.

Als Abu Ismail inderdaad wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen is dat tot grote opluchting van Khairat el-Shater, de kandidaat van de Moslimbroederschap. Abu Ismail is El-Shater belangrijkste rivaal.

El-Shater zou het ultraconservatieve deel van de Egyptische bevolking al een handreiking hebben gedaan door geestelijken een belangrijke rol in het vooruitzicht te stellen bij de totstandbrenging van wetgeving in de hoop zo stemmen bij zijn concurrent weg te kapen.

Lees alles over Egypte in ons dossier

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier